Archívum és könyvtár | Háttér Társaság

Archívum és könyvtár

Kulcsszavak: 
archívum, könyvtár
Archívum és könyvtár

Az egyesület megalakulása óta gyűjtjük és rendszerezzük a leszbikusággal, melegséggel, biszexualitással, transzneműségel, queer és interszexuális emberekkel kapcsolatos könyveket, folyóiratokat, filmeket, újságcikkeket, ezek adatait, illetve plakátokat, kisnyomtatványokat és egyéb tárgyi emlékeket.

Az LMBTQI témájú könyvek, tanulmányok adatbázisa elektronikus formában elérhető: http://hatter.hu/archivum/katalogus

Az adatbázis tételeit hosszú évek alatt több önkéntes munkatársunk gyűjtötte, fejlesztette. A Mások magazinban a kilencvenes években jelent meg lista arról, hogy mely könyvekben vagy filmekben jelenik meg az LMBTQI téma. Ezzel párhuzamosan irodalomszerető, filmkedvelő magánszemélyek, LMBTQI mozgalmárok és archivisták is készítettek hasonló tematikájú összeállításokat. Ezeket a listákat dolgoztuk fel, bővítettük és fejlesztettük tovább az elmúlt évek során egy adatbázissá.

Az online adatállomány egyben a Háttér Archívum és Könyvtár katalógusa is, hiszen az adatok között azt is feltüntetjük, hogy mely tételek érhetőek el gyűjteményünkben teljes terjedelmükben. Az interneten szabadon hozzáférhető anyagok esetében az adatbázis az internetes elérhetőséget is tartalmazza, így azok onnan egy kattintásra elérhetőek. A szabadon nem hozzáférhető anyagok előzetesen egyeztetett időpontban (archivum [kukac] hatter [pont] hu), egyesületünk irodájában tekinthetőek meg.

Elsőként a könyvek és a tanulmányok adatait tartalmazó listát tesszük elérhetővé, aztán majd fokozatosan kerülnek fel a filmek és a sajtóanyagok adatai is.

Az adatbázis természetesen tovább formálódik, folyamatosan kerülnek fel az újabb és újabb tételek. Akár a gyűjtésbe is be lehet kapcsolódni: akinek tudomása van olyan LMBTQI témájú  könyvekről, tanulmányokról, amelyek adatai még nem szerepelnek az adatbázisban, kérjük, hogy a http://hatter.hu/archivum/javaslat címen található űrlap kitöltésével értesítsen minket! Az adatbázissal, annak használatával kapcsolatos észrevételeket az archivum [kukac] hatter [pont] hu címen is várjuk.

A Háttér Archívum anyagait keresik tudományos kutatók munkájukhoz, főiskolai, egyetemi hallgatók szemináriumi-, ill. diplomadolgozatukhoz, újságírók a cikkeikhez. Sajtószemlék, összeállítások készítésével segítjük a Háttér és más meleg szervezetek munkáját, politikai aktivitásuk hatékonyságát. Természetesen nem LMBTQI, kisebbségi szervezetek is dolgoztak az archívum anyagaiból. S természetesen magánszemélyek is érdeklődnek a gyűjtemény iránt. Az anyagokhoz előzetes egyeztetés alapján lehet hozzáférni. Elektronikus-levélben: archivum [kukac] hatter [pont] hu címen.

Könyvtárunk bővítéséhez köszönjük a következő könykiadók adományait: Agave Kiadó, Cartaphilus Kiadó, Corvina Kiadó, GABO Kiadó, Gondolat Kiadó, Jaffa Kiadó, K.u.K. Kiadó, Kijárat Kiadó, Kossuth Kiadó, Könyvmolyképző Kiadó, Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány, L’Harmattan Kiadó, Magvető Kiadó, Napvilág Kiadó, Noran Kiadó, Noran Libro, Novum Kiadó, Queer Kiadó, Saxum Kiadó Kft., Ulpius-ház, Underground Kiadó, Unicus Hungary Kft. és Tilos az Á könyvek (Pagony Kiadó).

A honlapon felhasznált hírek és fotók a Háttér Társaság adatbázisának részét képezik, ezért a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény 84/A. §-a alapján törvényi védelem alá tartoznak. Tilos azokat akár eredeti, akár átírt formában bármilyen médiumban közölni, sugározni vagy továbbadni, részben vagy egészben számítógépen tárolni - a személyes és nem kereskedelmi felhasználás eseteinek kivételével.

Témák