A szavak hatalma. Filmvetítés és beszélgetés a transzneműség betegségként kezeléséről | Háttér Társaság

A szavak hatalma. Filmvetítés és beszélgetés a transzneműség betegségként kezeléséről

A Háttér Társaság a Melegekért és a TransVanilla közösség tisztelettel meghívja Önt a Stop Trans Pathologization 2012 nemzetközi kampány keretében szervezett filmvetítésre és beszélgetésre.

A film:
A SZAVAK HATALMA / L'ORDRE DES MOTS
francia dokumentumfilm, magyar felirattal, 75 perc, 2007
Rendező: Cynthia Arra és Mélissa Arra

Időpont:
2011. október 22. (szombat) 15:30-18:00 

Helyszín:
Kino Mozi
1137 Budapest, Szent István krt. 16.

Vincent He-SayA film célja, hogy megszólaltassa azokat a transz embereket, akik számára nemi identitásuk megélése a bevett társadalmi normákba ütközik. Mindennapi harcuk eszközéül a tudás, a test, a szexualitás és az identitás konvencionális kereteken túlmutató modelljeit választották. A film szereplői – akik a francia transz és interszexuális mozgalom kiemelkedő alakjai – a nemi identitás kérdését új szempontból közelítik meg, és azon megkérdőjelezhetetlennek vélt társadalmi normákra kérdeznek rá, amelyek a transz és interszexuális emberek elnyomásának alapjául szolgálnak.

STP 2012A film bemutatásával és az azt követő beszélgetéssel arra szeretnénk felhívni figyelmet, hogy a transznemű személyek mentális betegekként kezelése a társadalmi kirekesztés szélsőségesen súlyos formája, amely megvonja ezen emberektől a lehetőséget, hogy autonóm módon rendelkezzenek saját életük és testük felett. A rendezvény a Stop Trans Pathologization 2012 nemzetközi kampányhoz kapcsolódik, amelynek keretében ezen a napon a világ több mint 50 városában szerveznek a transzneműség betegségként történő kezelésének megszüntetését (az ún. „depatologizációt”) támogató rendezvényeket.

A belépés ingyenes.

Az esemény Facebook oldala

Témák