Az iskolák bezárásával új veszélyeknek lehetnek kitéve az LMBTQI diákok | Háttér Társaság

Az iskolák bezárásával új veszélyeknek lehetnek kitéve az LMBTQI diákok

Kulcsszavak: 
sajtóközlemény
Az iskolák bezárásával új veszélyeknek lehetnek kitéve az LMBTQI diákokAz iskolák bezárásával új veszélyeknek lehetnek kitéve az LMBTQI diákok

Februárban már az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága is az LMBTI gyerekek védelmére szólította fel a magyar kormányt. Most a Háttér Társaság egy új projekttel lép fel az LMBTQI és dzsender-nonkonform gyermekek védelmében. 

A Háttér Társaság, Magyarország legnagyobb és legrégibb LMBTQI szervezete újabb nemzetközi Európai Uniós projektet indított. Ezúttal spanyol, görög, lengyel, horvát, szlovén, portugál és litván partnerekkel együtt lépnek fel a gyerekeket érő erőszak ellen, ami Magyarországon különösen nagy problémát jelent. 

Egy 2017-es kutatás már kimutatta, hogy a hazai oktatási intézmények felkészületlenek az LMBTQI gyermekek támogatására és védelmére. Ezt idén februárban az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága is megerősítette, amikor komoly aggodalmát fejezte ki az iskolai zaklatásnak és kiközösítésnek kitett gyerekek, különösen az LMBTI diákok helyzete kapcsán. A Bizottság felszólította a kormányt, hogy szerezzen érvényt azoknak a törvényeknek, amelyek tiltják a gyermekek diszkriminációját, és alkosson stratégiát a gyermekekkel szembeni erőszak megelőzésére. 

A Háttér Társaság a Sokszínűség és gyermekkor: A gyermekek nemi sokszínűségével kapcsolatos társadalmi attitűdök megváltoztatása Európában című projekt keretében keresi a megoldást a helyzetre. A következő időszakban kutatást végeznek a fiatalokkal dolgozó szakemberek tapasztalatairól, és összegyűjtik a jó gyakorlatokat az oktatás, a gyermekvédelem, az egészségügy és a média területéről, később pedig képzésekkel és oktatási anyagokkal növelik a szakemberek, intézmények, kortárscsoportok tudatosságát a témában.

„A koronavírus miatt megváltozott oktatási helyzetben a pedagógusok sok hagyományos eszközüket elveszítik, viszont az LMBTQI diákok ebben a helyzetben különösen kitettek az online zaklatásnak. A szakemberek személyes találkozások híján nehezebben is veszik észre, ha egy diák védelemre vagy támogatásra szorul” – mondta el Sándor Bea, a projekt vezetője. 

„A Háttér Társaság által koordinált Iskolai Sokszínűség Hetét elhalasztottuk a járványhelyzet miatt, de online elérhető anyagaink tárát a következő hetekben tovább fogjuk bővíteni, s azt reméljük, ezek nemcsak a pedagógusok számára lesznek hasznosak, de akár támpontot nyújthatnak otthoni, családi beszélgetésekhez is az iskolai zaklatásról. Azért is fontos mindez, mert a kirekesztés és bántalmazás elleni intézményi fellépés akkor a leghatásosabb, ha az egész iskolaközösség részt vesz benne, s ebbe a közösségbe a szülők is beletartoznak” – mutatott rá Tihanyi Katalin, a Sokszínűség Oktatási Munkacsoport koordinátora.

Bár idén a csatlakozó pedagógusok és más iskolai dolgozók nem tudják az iskolákban megtartani az Iskolai Sokszínűség Hetére tervezett foglalkozásokat, a tanároknak és diákoknak készült új kiadványok (ahogyan a tavalyi óratervek és kisfilmek is) letölthetők a Sokszínűség Oktatási Munkacsoport honlapjáról. 

A projekt részleteiről a szervezet folyamatosan beszámol majd a hatter.hu és a diversityandchildhood.eu oldalon és a közösségi média csatornáin. A Sokszínűség és gyermekkor projekt az Európai Unió Jogok, egyenlőség és polgárság (2014-2020) programjának társfinanszírozásával valósul meg.

[node:title]

Témák