Az LMBT emberek magyarországi helyzetéről tájékozódott a svéd nagykövet | Háttér Társaság

Az LMBT emberek magyarországi helyzetéről tájékozódott a svéd nagykövet

Kulcsszavak: 
emberi jogok, Svédország

Karin Olofsdotter, Svédország magyarországi nagyköveteTöbb magyar civil szervezet mellett egyesületünket is felkereste Karin Olofsdotter svéd nagykövetasszony, hogy a magyarországi emberi jogi helyzetről tájékozódjon.

Svédország, hasonlóan számos más országhoz, rendszeresen készít jelentéseket az emberi jogok helyzetéről a világ különböző országaiban. Az egyesületünkkel folytatott találkozó célja az volt, hogy a nagykövetasszony és munkatársai megismerkedjenek az LMBT közösség magyarországi helyzetével, az elmúlt időszak jogi és poltitikai fejleményeivel és azok hatásával.

A beszélgetés során egyesületünk beszámolt a kormányváltás óta bekövetkezett negatív jogszabályi változásokról, az új Alaptörvény és a családvédelmi törvény elfogadásáról, az LMBT emberek jogait tovább csorbító két új törvénytervezet, a Btk. és a Ptk. a vonatkozó rendelkezéseiről, az LMBT emberekkel szemben ellenséges politikai környezet kialakulásáról.

A jogi helyzet áttekintése mellett a nagykövetasszony kíváncsi volt az LMBT közösség mindennapi tapasztalataira is, hogy a jogszabályi változások milyen hatással vannak a magyarországi melegek hétköznapi életére.

A találkozó létrejötte jól mutatja, hogy az európai országok egyre komolyabb figyelmet fordítanak az LMBT emberek emberi jogainak érvényesülésére. Bízunk benne, hogy az ehhez hasonló kezdeményezések a magyar Kormány számára is egyértelművé teszik: a modern európai értékekkel összeegyeztethetlen a szexuális kisebbségek jogainak figyelmen kívül hagyása.

Témák