Az LMBTI gyerekek védelmére szólította fel az ENSZ a kormányt | Háttér Társaság

Az LMBTI gyerekek védelmére szólította fel az ENSZ a kormányt

Az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának logója

Az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága lépéseket vár az iskolai diszkrimináció és zaklatás felszámolására. A kormánynak felvilágosító kampányokkal és iskolai programokkal kellene fellépnie az LMBTI gyermekek védelmében. 

Nyilvánosságra hozta legfrissebb jelentését Magyarországról az ENSZ független szakértőkből álló Gyermekjogi Bizottsága, amely a gyermekek jogairól szóló egyezmény jogrendszerbe való beépítését és alkalmazását vizsgálja. A Bizottság komoly aggodalmát fejezte ki az iskolai zaklatásnak és kiközösítésnek kitett gyerekek, különösen a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszex (LMBTI) diákok helyzete kapcsán. 

A Bizottság felszólította a kormányt, hogy szerezzen érvényt azoknak a törvényeknek, amelyek tiltják a gyermekek diszkriminációját, és alkosson stratégiát a gyermekekkel szembeni erőszak megelőzésére. A jelentés kiemeli, hogy ezek során különös figyelmet kell fordítani a sérülékeny csoportokra, köztük az LMBTI gyermekekre. A kormánynak azt is biztosítania kell, hogy a gyermekek tisztában legyenek azzal, hogy hogyan tudják jelenteni az erőszakos cselekményeket. 

„Örömmel tapasztaltuk, hogy a Bizottság látja a magyar gyermekek helyzetét és az állami cselekvés hiányát” - mondta el Sándor Bea, a Háttér Társaság ügyvivője. - „Bízunk benne, hogy a kormány többet fog tenni minden gyermek, így az LMBTI gyermekek védelmében is.”

A Bizottság társadalmi felvilágosítást és az iskolai programok kiterjesztését is elvárja a kormánytól. Emellett megismételte korábbi javaslatát, miszerint a kormánynak több erőfeszítést kellene tennie az online zaklatás ellen, valamint az áldozatok, és különösen az LMBTI áldozatok támogatására. 

A  Bizottságnak készült magyar civil szervezetek által készített alternatív jelentés elkészítésében a Magyar LMBT Szövetség is részt vett. A jelentés nagyban épített a Háttér Társaság 2017 során több, mint 900 13 és 21 év közötti LMBTQI diák megkérdezésével készült kutatására. A kérdőív felmérte, hányan találkoztak közülük előítéletes iskolai zaklatással és bántalmazással, és kitért arra is, hogy mennyire érzik magukat kényelmesen és biztonságban az iskolájukban.

Témák