Civil AIDS Fórum, 2013. november 29. | Háttér Társaság

Civil AIDS Fórum, 2013. november 29.

Magyarországon 2013 első negyedévéig összesen 2.402 HIV-fertőzést diagnosztizáltak. Az elmúlt 5 évben megduplázódott a diagnosztizált új HIV-fertőzöttek száma: míg 2007-ben 117 esetet találtak, addig 2012-ben már 219 az új fertőzöttet szűrtek ki. Az AIDS-ben megbetegedések száma 2013. október végéig elérte a 42-t, az előző évek középátlaga 20 eset volt. Frissebb adat nem áll rendelkezésünkre, mert sem 2013 szeptemberében, sem 2013 novemberében az Országos Epidemiológiai Központ a hírlevelében (Epinfo) a múlt évek gyakorlatától eltérően nem tett közzé HIV terjedésével kapcsolatban adatokat.

Az Európai Bizottság 2009. október 26-án, „Küzdelem a HIV/AIDS ellen az Európai Unióban és a szomszédos országokban” címmel közzé tett stratégiájában több intervenciós területet határozott meg: többek között a korai HIV tesztet és kezelést, valamint az ún. prioritás csoportokra történő összpontosítást. A fenti stratégiai terv 2009–2013 közötti időszakra határozta meg a teendőket a nemzeti hatóságok és a nem kormányzati szervezetek számára. A stratégiában megfogalmazott célok többségét Magyarország nem teljesítette.

Míg világszerte 20-70%-kal csökkent az új, regisztrált HIV-fertőzöttek száma, addig hazánkban jelentősen növekedett az újonnan diagnosztizált személyek száma, miközben csökkent a HIV-szűrések száma. A HIV fertőzés korai diagnózisa rendkívül fontos lenne, mert a vírushordozó személy egészségének megőrzését garantálja, illetve jelentősen csökkenti az új fertőzések számát. Az új HIV-fertőzöttek számának emelkedése hátterében több tényező áll: megfelelő állami felelősségvállalás hiányában jelenleg nem létezik a megelőzés hatékonyságát biztosító Nemzeti AIDS Stratégia és az ehhez tartozó cselekvési terv. Jelentős mértékben hozzájárult az újonnan diagnosztizált fertőzöttek számának emelkedéséhez a területen hagyományosan dolgozó civil szerveztek anyagi ellehetetlenülése.

A korai szűrés mellett a hatékony HIV/AIDS elleni küzdelem érdekében hangsúlyozottan foglalkozni kellene a legveszélyeztetettebb társadalmi csoportokkal. Az e csoportokat megcélzó HIV/AIDS-prevenciós programok sikere nagymértékben függ az adott kisebbség, hátrányos helyzetű társadalmi csoport társadalmi integrációjának mértékétől. Azaz az egészségmegőrzéshez és fejlesztéshez kapcsolódó szakpolitikáknak fogalakozniuk kellene az emberi jogokkal, a diszkrimináció és a stigmatizáció kezelésével is.

Férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiak számára országos szinten meg kellene teremteni annak a lehetőségét, hogy előítéletmentes, elfogadó szűrőállomásokon minél többen igénybe tudják venni HIV- és egyéb szexuális úton történő betegségek önkéntes szűrését. Biztosítani kellene, hogy az LMBT közösségi színtereken folyamatosan jelen legyenek a felvilágosító szóróanyagok, valamint ingyenes vagy olcsó áron hozzáférhető óvszerek és síkosítók. Továbbá elérhetővé kellene tenni az LMBT közösség tagjai számára a személyes segítő programokat.

Azokban az országokban, ahol a szexmunkából erkölcsi kérdést csinál a kormány, vagy ahol a szexmunka alapvetően kizsákmányoló jellegű, a szexmunkások nem kapnak támogatást annak érdekében, hogy biztonságosabb és egészségesebb munkakörülmények között tudjanak dolgozni, ott növekedni fog a HIV fertőzött szexmunkások száma. Ahol a rendőrség nem küzd a szex-munka ellen, együttműködést tudnak kialakítani a szexmunkásokkal az őket érő inzultusok megfékezése érdekében, mely nagyban hozzájárul a HIV fertőzés kockázatának csökkenéséhez.

Az intravénás droghasználók körében a HIV és Hepatitis fertőződés megelőzésének egyik fontos eszköze a tűcsere program. A tűcsere programok ellehetetlenítése vagy megszüntetése HIV- és Hepatitis-járvány kialakulásához vezethetnek.

Magyarországnak, annak érdekében, hogy megőrizze európai viszonylatban az enyhén fertőzött ország jelzőt, meg kell szüntetnie az erőforrások drasztikus csökkentését és a prevencióra nagyobb figyelmet kell fordítania, egy új Nemzeti AIDS Stratégia keretében.

A Civil AIDS Fórum tagszervezetei
Anonim AIDS Tanácsadó Szolgálat