Coming Out Day 2012 | Háttér Társaság

Coming Out Day 2012

Kulcsszavak: 
előbújás

Október 11-e a Nemzetközi Coming Out Day, az "Előbújás" Világnapja. A nap felhívja a figyelmet a coming out fontosságára. Tavaly óta Magyarországon is rendezvényekkel ünnepeljük e napot – idén beszélgetésekkel, rapid randikkal és persze bulival.
 
Coming Out Day 2012A “coming out (of the closet)” az 1960-as évekből eredő angol kifejezés, ami az előbújást jelenti, vagyis azt, hogy valaki felvállalja, hogy leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű vagy queer (LMBTQ). Angolul a kifejezés szó szerint „kijövetel”-t, „előjövés”-t jelent a szekrényből, vagyis a rejtőzködésből. Magyarítása kevésbé terjedt el, bár számos verzió felmerült: többek közt az előbújik, előjön, előrukkol, előhozakodik, felvállalja magát, színt vall, bevall, kiáll, bejelent stb.
 
A napot, amit szerte a világon a Coming Out Napjaként ünnepelnek, 1988-ban Robert Eichberg pszichológus alapította, aki egy új személyiségfejlesztő műhelybeszélgetést talált ki. A dátum azért esett október 11-ére, mert ezen a napon tartották a Washingtoni Felvonulást a Meleg- és Leszbikus Jogokért.

A Coming Out Nap alkalmából a Budapest Pride és különböző LMBTQ szervezetek változatos rendezvényeket szerveznek. A programsorozatot ismét támogató videókkal népszerűsítjük, ezúttal coming out történetekkel, méghozzá a fesztivál egyes szervezőinek történeteivel. Internetes kampány is lesz, amelyben a Budapesten kívül élők is feltölthetnek képeket. Október 11-én az Amnesty International LMBT csoportja 18.30-tól a Bazaar Klubban (Dohány u. 22-24.) tart rendezvényt. A programok között lesz animációs filmvetítés az előbújás témájáról és pszichológus vendéggel is beszélgetnek a témáról, lesz még “instant coming out” és anonim üzenőfal is. A Pepita Ofélia Bárban (Klauzál tér 5.) a férfiak rapid randizhatnak este hét órától. A Női rapid randit az éppen zajló LIFT - Leszbikus Fesztiválra való tekintettel, a Coming Out Day és a LIFT közös programjaként hirdetjük meg okt.13-án a CÖKXPÔN-ban. Ha tetszettek a felvonuláson kapott matricák, akkor most a coming out napjára készülteket is beszerezhettek, a Budapest Pride jóvoltából! A buli este kilenckor kezdődik - címe: !Tape-Coming Out Night, a !Szkafander szervezésében a Budapest Pride-al összefogva szervezik ezt a különleges estét.
 
Beszélgetés (Amnesty International LMBT csoport): 18:30 – Bazaar Klub (Dohány u. 22–24.)
— Így neveld a sárkányodat! Animációs film őszinteségről, küzdelmekről és önmagunk felvállalásáról. A film után pszichológus vendégünkkel beszélgetünk.
— Instant Coming Out -- Próbáld ki, milyen érzés kimondani azokat a dolgokat, amiket már régóta nagy dobra vernél!
Anonim üzenőfal – bármiről, bárkinek. Írd le a történeted, és mi közzétesszük.
Rainbow Rapid Randi Fiúknak: 19:00 – Pepita Ofélia Bár  (Klauzál tér 5.)
!Tape Me Out – The Coming Out Night: 21:00 – Bazaar Klub (Dohány u. 22–24.)

 

Témák