Gyermeket nevelő párok segítségét kérjük! | Háttér Társaság

Gyermeket nevelő párok segítségét kérjük!

Gyermeket nevelő párok segítségét kérjük!

Magyarországon a jogszabályok kizárják, hogy egy azonos nemű pár egyik tagja örökbe fogadja partnerének a pár által közösen nevelt gyermekét. A Háttér Társaság ezért úgy döntött, hogy nemzetközi bírósághoz fordul.

Bár az örökbefogadás kapcsán a legtöbb embernek az a helyzet jut eszébe, amikor egy szülei által elhagyott, állami gondozásba vett gyermeket egy pár örökbe fogad, örökbefogadásról beszélünk akkor is, ha a pár egyik tagja a pár másik tagjának korábbi kapcsolatából vagy mesterséges megtermékenyítésből származó, esetleg korábban örökbefogadott gyermekét fogadja örökbe. Ez utóbbit hívjuk a partner gyermeke örökbefogadásának. Mivel az azonos nemű párok esetében a gyermek sohasem a pár közös vérszerinti gyermeke, a partner gyermekének örökbefogadása számukra kulcskérdés. Ezt a magyar jogszabályok nem teszik lehetővé.

Egyre kevesebb lehetőséget látunk arra, hogy az LMBTQI embereket sújtó számos jogszabályi szintű hátrányos megkülönböztetés ellen hazai fórumokon lépjünk fel. Az egyik ilyen szabály kzárja, hogy egy azonos nemű pár egyik tagja örökbe fogadja partnerének a pár által közösen nevelt gyermekét. 

Ahhoz, hogy ezeket az ügyeket nemzetközi fórumok elé vihessük hazai ügyekre és ügyfelekre lesz szükségünk. Ezért kampányt indítottunk arra, hogy megtaláljuk azokat a párokat, akik:

  • azonos nemű párként az egyik fél vérszerinti gyermekét nevelik
  • szeretnék, hogy a jog mindkettőjüket szülőként ismerje el
  • vállalkoznának arra, hogy hazai és nemzetközi jogi fórumokon együtt lépjünk fel a diszkriminatív jogszabályok ellen.

Ha magatokra ismertek, jelentkezzetek a jogsegely@hatter.hu email címen vagy a (1) 6 333 454 telefonszámon! Egyesületünk jogi segítségnyújtása ingyenes!

Témák