Gyűlöletbeszéd a közösségi médiában: ismét önkénteseket keresünk | Háttér Társaság

Gyűlöletbeszéd a közösségi médiában: ismét önkénteseket keresünk

A Háttér Társaság folytatja az Európai Bizottság megbízásából végzett a közösségi médiában megjelenő gyűlöletbeszédet monitorozó projektjét. Önkéntesként te is bekapcsolódhatsz a munkába.

Az Európai Bizottság és a közösségi oldalakat működtető cégek (Facebook, Google, Twitter, Microsoft) 2016. május 31-én magatartási kódexet fogadtak el a jogellenes online gyűlöletbeszéd visszaszorítására. A kódexben a cégek vállalták, hogy a bejelentéstől számított 24 órán belül törlik az adott országban jogellenes gyűlöletbeszédnek minősülő tartalmakat.

Gyűlöletbeszéd a közösségi médiában: ismét önkénteseket keresünk A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a cégek fenti vállalásuknak nem mindig tesznek eleget. Annak érdekében, hogy a kódex végrehajtásáról megbízható adatok álljanak rendelkezésre, az Európai Bizottság a különböző kisebbségi csoportok civil szervezeteinek bevonásával egy a cégek gyakorlatát monitorozó projektbe kezdett. A projekt során a civil szervezetek vizsgálják, hogy a gyűlöletbeszédként bejelentett tartalmakat a cégek valóban eltávolítják-e, és az elbírálás mennyi idő alatt történik meg. A projekt első fázisa sikeresen lezajlott ez év tavaszán; második fázisa jelenleg zajlik, és december 10-ig tart.

Ha neked is eleged van a közösségi médiát elöntő homofób és transzfób gyűlöletbeszédből, csatlakozz önkéntesként a projektünkhöz, és egy egyszerű űrlap segítségével értesíts minket róla, ha ilyen tartalommal találkozol!

Jelentkezés: https://goo.gl/forms/Rr4qzIh3ukkIbrO82

Kép forrása: flickr.com

Témák