Kelet-európai iskolai programok a homo- és transzfóbia ellen | Háttér Társaság

Kelet-európai iskolai programok a homo- és transzfóbia ellen

Kelet-európai iskolai programok a homo- és transzfóbia ellenKelet-európai iskolai programok a homo- és transzfóbia ellen

Munkatársunk június 9-én a pozsonyi Emberi Jogi Intézet (Institút l'udskych práv) meghívására egy iskolai homo- és transzfóbia elleni programokról szóló konferencián vett részt. A konferencia témája azért különösen aktuális, mert hamarosan indul az LMBTQI diákok iskolai tapasztalatait felmérő kutatásunk. 

A konferencián előadást tartott a litván Tolerance Youth Association, amely az LMBTQI csoportot is magában foglaló interkulturális oktatás módszertanát ismertette: a szervezet elsődleges célja, hogy tanárokat képezzen és hogy a több sérülékeny csoportról érzékenyítő anyagokat tartalmazó oktatási program a nemzeti kerettanterv része legyen.

A szervező Emberi Jogi Intézet maga is több LMBTQI emberekről szóló oktatási anyagot publikált. A lengyel KPH és egyesületünk munkatársa a működő oktatási projektek (Magyarországon ilyen a Labrisz Leszbikus Egyesület és a Szimpozion Egyesület által működtetett Melegség és Megismerés) mellett elsősorban az LMBTQI diákok tapasztalatait felmérő, hamarosan induló új kutatásról és az eredmények jövőbeni felhasználásáról beszélt.

A konferencián részt vettek pozsonyi egyetemi tanárok (a szociológia, a közgazdaságtan és a pszichológia tanszékek, illetve a Szlovák Tudományos Akadémia etnológus osztályának oktatói), a cseh Queer Network és a bécsi Queer Connexion képviselői is.

Mivel egyre több diák bújik elő az iskolákban, miközben az oktatási intézmények a fiatalok életének, illetve a sokszínűségről szóló oktatásnak alapvetően fontos terepei, és mivel a különböző társadalmi csoportokkal kapcsolatos érzékenyítő programok hasonló akadályokkal kell hogy szembenézzenek a közép-kelet-európai országokban, fontos, hogy megismerjük egymás munkáját és (mint a most induló kutatás esetében) alkalmanként együttműködjünk.

Témák