Kiállunk az örökbefogadásért! | Háttér Társaság

Kiállunk az örökbefogadásért!

2016. április 28-án egy pécsi leszbikus pártól megtagadták, hogy örökbe fogadhassanak egy másfél éves roma kislányt. A folyamatot felügyelő szakemberek korábban a legteljesebb mértékben alkalmasnak találták őket arra, hogy örökbefogadó szülők legyenek. Az örökbefogadást két héttel az után tagadták meg tőlük, hogy megkapták a határozatot: a gyereket hazavihetik, családként élhetnek vele együtt. A visszautasítást nem kísérte semmilyen szakmai indoklás.

A kislány, akitől így elvették annak a lehetőségét, hogy otthonra találhasson azoknál az embereknél, akiket az ismerkedés és az örökbefogadásra készülés folyamatában megszeretett, többszörösen hátrányos helyzetű. Nem kellett az örökbefogadáskor előnyben részesített házaspároknak Baranya megyében – mert roma, mert az édesanyja szenvedélybeteg tüneteket mutatott a terhesség alatt, s mert idő előtt jött a világra.
E pár viszont vállalta és akarta őt. Indoklás nélkül tagadták meg a leszbikus pár örökbefogadó szülőségre jelentkező tagjától a kislányt, s a kislánytól a szerető szülőket.

[title]Világos ugyanakkor, hogy két dolog motiválta azokat, akik végül megakadályozták, hogy ez a család létrejöjjön. Egyfelől: a homofóbia. Másfelől: a halmozottan hátrányos, roma gyerekek érdekeinek semmibe vétele. És e kettőnek a gyökere közös: az a hatalom, amelyik diszkriminál, amelyik nem tiszteli az állampolgárt, érzéketlen annak vágyaira és szükségleteire, ugyanakkor méltánytalanul s akár az emberi jogokat is semmibe véve avatkozik bele az általa másodrendűnek tekintett állampolgárok életébe. Jelen esetben: egy takarásban maradó minisztériumi döntnök gyereket nevelni vágyó nőket alázott porig a szexuális orientációjuk miatt, és súlyos lelki sérüléseket okozott egy roma kislánynak, akit eddig senki sem akart, s most sem élhet azokkal, akik viszont akarták őt.

Kiállunk azért a Baranya megyei családért, amelynek létrejöttét megakadályozták! Követeljük, hogy Magyarországon a hivatalos örökbefogadási eljárást úgy alakítsák ki, hogy az minden örökbefogadásra váró gyerek érdekeit, beleértve a legnagyobb hátránnyal indulókét is, szem előtt tartsa, és ne vegye el tőlük egy jobb élet esélyét!

Követeljük, hogy sem nyílt, sem burkolt homofóbia ne akadályozza az azonos nemű kapcsolatban élők örökbefogadó szülővé válását! Követeljük, hogy tartsák be a kialakított eljárási módot. Az új Polgári Törvénykönyv Családjogi törvénye, az ehhez kapcsolódó kormányrendeletek és a TEGYESZ Módszertani kiadványa az örökbefogadásról világosan leírja az eljárás folyamatát és az örökbefogadáshoz szükséges feltételeket, az örökbefogadási rendszert és az örökbefogadás hatálytalanná válását, amelybe nem tartozik bele a felülről lefelé jövő, a szabályokat felülíró utasítás. Követeljük az elutasító döntések kötelező érvényű szakmai indoklását.

A törvény nem vizsgálja a jelentkező szexuális orientációját, ugyanakkor homofób módon jár el azáltal, hogy a házastársi és az élettársi kapcsolat/bejegyzett élettársi kapcsolat között különbséget tesz az örökbefogadási eljárásban. Követeljük, hogy az élettársi kapcsolatban élők egymás gyerekeit törvényesen örökbe fogadhassák, és a magyar állam ismerje el, hogy ezek: családok!

Kijelentjük, hogy egyetlen államnak sem áll jogában beleszólni abba, ahogyan a nők a gyerekvállalásról döntenek. Minden nőnek joga van ahhoz, hogy ne vállaljon gyereket, s joga van ahhoz is, hogy anya legyen.

Az állam dolga e döntések teljes mértékű támogatása, nem pedig az akadályozása!

Labrisz Leszbikus Egyesület

Csatlakozó szervezetek:
Budapesti Szociális Forrásközpont
Háttér Társaság
Közéleti Roma Nők Egyesülete
Magyar LMBT Szövetség
Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség
NANE Egyesület
Nőkért Egyesület
Szimpozion Egyesület
Szivárvány Misszió Alapítvány
Szivárványcsaládokért Alapítvány

További, csatlakozni kívánó egyesületek jelentkezését a labrisz@labrisz.hu címre várjuk.

Témák