LMBT Történeti Hónap Magyarországon is | Háttér Társaság

LMBT Történeti Hónap Magyarországon is

2013 februárjában Magyarország művészeti, kulturális, társadalmi események sorozatával csatlakozik a nemzetközi LMBT Történeti Hónaphoz, amelyet 2004 óta minden évben megrendeznek Európa több országában. A programsorozat szervezésében a Háttér is részt vesz.

[title]A Leszbikus, Meleg, Biszexuális, Transznemű (LMBT) Történeti Hónap Európa-szerte azért jön létre évről évre februárban, hogy segítse az LMBT emberek életének, kultúrájának megismerését és a történelem (újra)felfedezését. 2013 februárjában Magyarország művészeti, kulturális, társadalmi események sorozatával csatlakozik a kezdeményezéshez. A rendezvény izgalmas kulturális esemény, tanulási lehetőség, egyszersmind az LMBT esély- és jogegyenlőségért folytatott küzdelem eszköze. Arra hívja fel a figyelmet, hogy az LMBT emberek és csoportok mindig is részei voltak a történelemnek, gazdag kultúrát alkottak, amely azonban gyakran láthatatlan maradt.

Az LMBT Történeti Hónapot a Labrisz Leszbikus Egyesület (Magyarország első és eddig egyetlen leszbikus szervezete) és a Háttér Társaság a Melegekért (Magyarország ma létező legrégebbi LMBT szervezete) szervezi. A két egyesület felhívására közel tíz magyar LMBT szervezet csatlakozott a programsorozathoz. Fontosnak tartjuk, hogy saját célközönségünkön túl a többségi társadalom érdeklődését is felkeltsük. Ezért több neves hazai és nemzetközi előadót, szakértőt, hírességet is bevontunk a rendezvénybe, és a legkülönbözőbb műfajú programokat ajánljuk: előadások, beszélgetések, filmvetítések, könyvbemutató, bulik, városnéző túra, játék, flashmob. Az eseménysorozat jó lehetőség arra, hogy gondolkodjunk a magyar LMBT történelemről és kultúráról, és megtaláljuk azokat a történeteket, amiket leginkább el szeretnénk mondani.

A programok folyamatosan bővülő listája Facebook-oldalunkon is elérhető.

Mindenkit szeretettel várunk!

Labrisz Leszbikus Egyesület
Háttér Társaság a Melegekért Egyesület

Programok

Eltitkolt évekIdőpont: Február 1. péntek, 18:00
Helyszín: Vörösmarty mozi (1085 Budapest, Üllői út 4.)
Megnyitó

18:00 A rendezvényt megnyitja Makk Károly filmrendező, a rendszerváltás előtti időszak egyetlen leszbikus témájú magyar filmje, a Galgóczi Erzsébet Törvényen belül című kisregényéből adaptált Egymásra nézve rendezője.

Zenél: Berezvai Márta (trombita), Rózsa György (gitár)
18:30 Eltitkolt évek. Magyar dokumentumfilm, 2009, 90 p. Rendező Takács Mária
11 magyar nő (45 és 70 év között) beszél arról, milyenek voltak eltitkolt éveik: hogyan fedezték fel identitásukat, hogyan próbálták magukat megnevezni. Társra találásról, közösségük megtalálásáról, barátságokról. Történetek a rendszerváltáson innen és túl: az 56-os forradalomtól kezdve a 60-as 70-es éveken és a 80-as évek alternatív kultúráján keresztül a rendszerváltásig, a meleg és leszbikus mozgalom megszerveződéséig. Személyes történetek feltárulkozása ma, a szélsőjobboldali eszmék árnyékában.
20:00 Fogadás

Időpont: Február 1. péntek, 18:00-21:00
Helyszín: Vörösmarty mozi (1085 Budapest, Üllői út 4.)
Szemben a szabályokkal – Leszbikusok és melegek a sportban

Kiállítás
LMBT sportolók sokkal többféle sportot űznek, mint ahogy azt feltételezik róluk. Nem csak meleg műkorcsolyázók és leszbikus labdarúgók léteznek. A meleg, leszbikus és transznemű élsportolók sokáig teljesen láthatatlanok voltak. A kiállítás célja, hogy segítsen ledönteni a homoszexualitás és sport témájának tabuit, és felhívja a figyelmet a szexuális kisebbségek megkülönböztetésének különféle formáira a sportban. Ugyanakkor azt is szeretné megmutatni, hogy a sport a leszbikusok és melegek számára lehetőséget ad arra, hogy életüket magabiztosabban élhessék. A „Gegen die Regeln – Lesben und Schwule im Sport” című kiállítást az Észak-Rajna-Vesztfáliai tartományi kormány Ifjúsági, Család- és Egészségügyi Minisztériuma által indított elfogadási kampány hivatala készítette, az SC Janus-szal, a kölni Meleg Történelmi Központtal (Centrum Schwule Geschichte) és másokkal együtt. A kiállítást az Európai Meleg és Leszbikus Sportszövetség (EGLSF) 2009-ben frissítette, és azóta számos nyelvre lefordította.
Szervező: Atlasz Sportegyesület

Aimée és JaguárIdőpont: Február 2. szombat, 18:00
Helyszín: Café Vis Major (1137 Budapest, Jászai Mari tér 4/A - bejárat a Pozsonyi u. felől)
Gobbi Hilda Filmklub

Aimée és Jaguár
Német játékfilm, 1998, 126 p. Rendezte: Max Färberböck. Főszereplők: Maria Schrader, Juliane Köhler
A film után beszélgetés Pécsi Katalin irodalomtörténésszel, Marsovszky Magda kultúrszociológussal és Kovács Edit genderkutatóval. Moderátor: Kis Kata.
Berlin, 1943. Lilly Wust, a német birodalom ideális nőtípusát testesíti meg: míg férje a fronton szolgál, ő otthon neveli az utánpótlást, négy fiút. Biztos vágányon futó élete egy csapásra megváltozik, amikor megismeri Felice Schragenheimet, az öntudatos, szabad, vagány újságírónőt. Szenvedélyes szerelem alakul ki kettejük között, leveleket, verseket írnak egymáshoz. Lillyt féltékenység gyötri, amikor szerelme órákra eltűnik, és nem ad magyarázatot. Aztán kiderül, hogy Felice zsidó, álnéven egy náci újságnál dolgozik, és információval lát el egy ellenálló csoportot. Mivel Lilly ezután is vállalja a kapcsolatot, mindketten veszélybe kerülnek. A megtörtént eseten alapuló film Erica Fischer számos nyelvre lefordított önéletírásának filmváltozata.
Szervező: Labrisz Leszbikus Egyesület

Borgos AnnaIdőpont: Február 7. csütörtök, 18:00
Helyszín: Brit Nagykövetség (1051 Budapest, Harmincad utca 6.)
A programra február 6-ig regisztrálni kell az lmbthonap@hatter.hu e-mail címen.
Az Amor lesbicus a háború előtti orvosi irodalom tükrében

Borgos Anna előadása
Az előadás a homoszexualitás, ezen belül a leszbikusság magyar nyelven hozzáférhető felvilágosító szakirodalmi recepciójának múlt század eleji megjelenési formáiról próbál képet adni. Ebben az időszakban különösen széleskörű pszichiátriai, pszichoanalitikus (és kisebb számban jogi és szociológiai) irodalom is tárgyalta a szexualitás „normális” és „perverz” formáival kapcsolatos kérdéseket. Mint sok minden másban, e tekintetben is jellegzetesen átmeneti időszakról van szó: még erőteljesen jelen van a patologizálás, a biologizáló magyarázatkeresés, de már megjelennek az első emberi jogi és felszabadító diskurzusok is.
Szervező: Labrisz Leszbikus Egyesület

 

 

Meleg Büszkeség Napi Felvonulás, 1997Időpont: Február 7. csütörtök, 19:00
Helyszín: Brit Nagykövetség (1051 Budapest, Harmincad utca 6.)
A programra február 6-ig regisztrálni kell a kultura@budapestpride.hu e-mail címen.
A Budapest Pride történelem kezdetei

Pink Piknik, Pink Week és a „leggyorsabb futóhomok”. Hogyan kezdődött Magyarországon az LMBT fesztiválok és felvonulások története? Beszélgetés az 1992-es Pink Piknik, az 1993-as Első Meleg és Leszbikus Fesztivál és az 1997-es Pride felvonulás szervezőivel: Adele Eisensteinnel, „Gazsi”-val, Láner Lászlóval, Hatfaludi Judittal és Pálfi Balázzsal. Moderátor: Artner Sisso
Szervező: Budapest Pride

 

 

 

 

Időpont: Február 8. péntek, 19:00
Helyszín: Funny Carrot Gay Drink Bar (1053 Budapest, Szép u. 1/b)
PFLAG-talk. Gay Guide History

Tervezett vendégek: Terry Black, Dömötör Lola, Csepy, Miss Mandarin, Tequila, Glöckner Zoltán. Beszélgetés a meleg szórakozóhelyek történetéről szakemberekkel, üzletvezetőkkel, valamint ismert és közismert előadókkal igazi meleg klub hangulatban. Ízelítő a kérdésekből: Hogy hívták az első meleg klubot? Hol volt először traveszti show? Melyik hely tartott először nappal is nyitva? Hol és mikor volt az első meleg party? Vidéken melyik városban volt az első meleg szórakozóhely?
Szervező: PFLAG Egyesület

Időpont: Február 9. szombat, 14h-17h
A találkozóhelyet e-mailben küldjük el.
Pink perspective tour Budapest

Van kedved bebarangolni Budapest LMBT történelmi szempontból legfontosabb helyszíneit? Kíváncsi vagy arra, hol ismerkedtek régen a melegek, hol alakult meg meleg és leszbikus szervezet, honnan indult az első felvonulás, hol működtek régen melegbárok, merre látható híres magyar melegek szobra, emléktáblája? A túrán az LMBT Történeti Hónap keretében Budapest belvárosának olyan fontosabb helyszíneit járja be a csoport, amelyek valamilyen meleg, leszbikus, biszexuális, transznemű személyiséghez, vagy az LMBT történelem fontos eseményéhez, illetve helyszínéhez kötődnek. A túravezetés magyar nyelven történik.
A Budapest Pink Séta első alkalommal 2013. február 9-én, szombaton 14 órakor indul és kb. 2,5-3 órát tart. A helyszínek látogatása és jelentőségük bemutatása, felidézése közben látogatást teszünk Budapest legrégebben működő melegbárjában is. A túra végén villamossal megyünk egy másik, ma működő szórakozóhelyre, és ott ér véget a történelmi séta.
A sétára az lmbthonap@hatter.hu elektronikus postacímen lehet regisztrálni, mert a túra csak korlátozott számú jelentkezés esetén indul. A jelentkezők email-ben kapnak tájékoztatást a részletekről. Érdeklődés esetén a Budapest Pink Séta további hétvégéken is indul majd, külföldiek számára pedig igény szerint angol, illetve német nyelveken is tartunk túravezetést.

Szervező: Háttér Társaság a Melegekért

Szoknya és nadrág a vokális zenébenIdőpont: Február 9. szombat, 18:00
Helyszín: Café Vis Major (1137 Budapest, Jászai Mari tér 4/A - bejárat a Pozsonyi u felől)
Szoknya és nadrág a vokális zenében
Kristófy Mária zenés, képes előadása

Szemezgetés-fülezgetés a fiú-vegyeskaroktól a kasztráltakon át Michael Jacksonig. Kis operatörténet gender-szemmel Poppeától a Pillangókisasszonyig. Heroinák, jósnők, boszorkányok, kurtizánok és egyéb nőszemélyek zenei ábrázolása. Milyen egy operaénekesnő? Gurul a színpadon és visítozik, vagy címlapmodell? A látvány és a „hallvány” szerepe a műélvezetben. CD vagy DVD? Lássam is, vagy elég, ha csak hallom, de tökéletes? Menjek el az Operába vagy se? Te is hozd el kedvenc CD-det, DVD-det, történetedet, hallgassuk meg együtt!
Szervező: Labrisz Leszbikus Egyesület

 

 

 

Időpont: Február 9. szombat, 20:00
Helyszín: Szimpozion Klub (1013 Budapest, Krisztina tér 1. kcs. 107.)

Hogyan éltek a melegek a rendszerváltás előtti Magyarországon? Beszélgetés szemtanúkkal arról, milyen volt a melegek mindennapi élete a Kádár-korszakban, hogyan lehetett ismerkedni, s miként viszonyult a hatalom a melegekhez. Hogyan indult a magyarországi melegmozgalom? Moderátor: Mészáros György
Szervező: Szimpozion Egyesület

PinkstoryIdőpont: Február 9. szombat, 22:00-04.00
Helyszín: Bazaar klub (1074 Budapest, Dohány u. 22-24. Síp utcai sarok)
PINKSTORY party 2013
Az LMBT Történeti Hónap Farsangi bulija

Ha szereted a farsangot, és idén is kész vagy jelmezbe bújni, esetleg egy jó hangulatú partit keresel, akkor ott a helyed február 9-én, szombaton a Bazaar Klubban! Buli meleg férfiaknak, leszbikusoknak, biszexuálisoknak, queereknek és bárkinek, aki önfeledt szórakozásra vágyik egy kellemes közegben. A hónap legnagyobb LMBT farsangi bulija, az LMBT Történelmi Hónap keretein belül. A zenét a Budapest Pride tavalyi Rainbow partiján nagy sikert aratott Dj Nyeste szolgáltatja. Közkedvelt dallamos klubslágerekre és a ‘70-es, ‘80-as, ‘90-es évek kedvenceire tudtok majd táncolni. Maskarában féláron jutsz be, vagy válthatsz teljesen pinkre, és a belépődet ingyen kapod! Ha nem áll módodban jelmezt ölteni, legalább igyekezz rózsaszín-fekete színben megjelenni, meglátod, ezzel sokat dobsz a buli hangulatán.
Dress Code (ajánlott): történeti jelmez, avagy pink felső és fekete/kék nadrág.
Belépő: 1000 Ft. Jelmezben: 500 Ft. Tetőtől-talpig rózsaszínben ingyenes a belépés.
Zene: Dj Nyeste. Az est háziasszonya: Novák Angéla
23:30: Pink Csikk Drag King show. Utána jelmezverseny nyereményekkel.
Szervező: Háttér Társaság a Melegekért, Labrisz Leszbikus Egyesület, Ösztrosokk

Pink-pong bajnokságIdőpont: Február 10. vasárnap, 16:00
Helyszín: Pepita Ofélia Bár (1072 Budapest, Klauzál tér 5.)
Pink-pong kupa 2013

LMBTQ civilszervezetek és partiszervezők közös asztalitenisz bajnoksága
Ilyen még nem volt! Az LMBT Történelmi Hónap egyik ékessége az első alkalommal megrendezendő Pink-pong kupa 2013, ahol a hazai LMBTQ civilszervezetek és partiszervezők gyűlnek össze egy közös páros asztalitenisz bajnokság erejéig. Ha kíváncsi vagy, melyek a magyar LMBTQ civilszervezetek, mik a programjaik, és kik a partiszervezők, akik hetente a legváltozatosabb bulikat csinálják a közösségnek, itt találkozhatsz velük.
Szervező: Atlasz Sportegyesület

 

 

 

Időpont: Február 10. vasárnap, 18:00
Helyszín: Szimpozion Klub (1013 Budapest, Krisztina tér 1. kcs. 107.)
Homoszexualitás a történelemben

Beszélgetés Eszenyi M. Bence történésszel. Moderátor: Hanzli Péter
A szubkultúráknak is megvan a maguk története. A művelődéstörténész szemével mutatjuk be, hogy az azonos neműek közötti kapcsolat milyen változásokon ment keresztül a történelem folyamán: avagy a beavatási szertartásoktól a jogi szabályozásig.
Szervező: Háttér Társaság a Melegekért

Takács B. Gábor és Láner LászlóIdőpont: Február 13. szerda, 18:00
Helyszín: Bálint Ház Maceszgombóc terem (1065 Budapest, Révay utca 16.)
18 év a magyarországi LMBT közösség szolgálatában

Beszélgetés a Mások újság főszerkesztőjével, Takács Bence Gáborral és Láner László főmunkatárssal. Moderátor: Banach Nagy Milán
A vendégek a magyarországi LMBT történelem krónikásaiként a lap történetéről mesélnek. A Mások újság 1991 áprilisától jelent  meg - a rendszerváltozás után elsőként vállalta fel azt, hogy hírt adjon a magyar és a nemzetközi melegmozgalom eseményeiről, beszámoljon a meleg világban történtekről. A sokszínű magazinban számos novella és regényrészlet, valamint kultúrtörténeti cikkek is napvilágot láttak.
Szervező: Háttér Társaság a Melegekért

Időpont: Február 13. szerda, 20:00
Helyszín: Pepita Ofélia Bár (1072 Budapest, Klauzál tér 5.)
Összművészeti kocsmaparti

A program célja, hogy az intellektuális programok mellett alternatívát biztosítsunk a kötetlenebb beszélgetések és közösségi együttlétek kedvelőinek, különösen azoknak, akik szívesen megosztanák történeteiket, alkotásaikat, illetve részt vennének egy „ereklye” létrehozásában. Az első LMBT Történeti Hónap ugyanis nem múlhat el úgy, hogy nem hagytuk ott az ujjlenyomatunkat valamin. Az interaktív, workshop jellegű program célja a felszabadító, közös alkotás, egymás inspirálása.

Időpont: Február 15. péntek, 19:00
Helyszín: Labrisz iroda (1088 Budapest, Szentkirályi utca 22-24. Fszt. „Tégy az emberért” kapucsengő)
Nyílt Labrisz lazuló

A nő helyzete a késő-reneszánszban és a barokkban. Dittera-Balogh Andrea előadása
A reneszánsz új szelei mélyreható társadalmi változások viharos vizére sodorták az európai népesség nagy hajóját, amelyen nők éppolyan nagy számban utaztak és éltek túl, mint férfiak. E korszak, amit lángoló szenvedélyeiről, ellentmondásairól és szeszélyes furcsaságairól ismerünk, a szabálytalan alakú gyöngyről kapta ma is ismert nevét: „barokk". Ekkor gyökeresedtek meg azok az eszmék, amelyek modern értékszemléletünk alapját jelentik - amiben barokk női elődeink generációinak küzdelmei, sikerei és munkája is benne rejlik. De kik voltak ezek a nők ott a barokkban, hogyan éltek, hogyan gondolkodtak, és milyen kihívásokkal kellett megküzdeniük?
Szervező: Labrisz Leszbikus Egyesület

Faix-Prukner Csilla és Rózsa KrisztiánIdőpont: Február 16. szombat, 11:00
Helyszín: Bálint Ház Maceszgombóc terem (1065 Budapest, Révay utca 16.)
Az LMBTQ pszichológia története
Faix-Prukner Csilla és Rózsa Krisztián műhelye

A műhely bemutatja, hogyan változott az LMBTQ személyek megítélése a pszichológián belül, a patologizáló szemlélettől a támogató tanácsadásig. Előkerülnek a terület speciális kérdései, valamint a párkapcsolati és családhoz köthető lelki egészségről alkotott nézőpontok. Betekintést nyújtunk abba is, hogyan alakult a Magyarországi szemlélet e tekintetben, milyen az LMBTQ közösség mentálhigiénés helyzete és körbejárjuk, változott-e ez a kép az utóbbi évtizedekben. Feltárjuk az önkéntesség, aktivizmus és a közösségi pszichológia összefüggéseit. A hazai perspektívák bemutatásakor hangsúlyt fektetünk arra, milyen akadályokat szükséges leküzdeni, hogyan adaptálható a külföldi „jó gyakorlat" az előítéletektől mentes, hozzáértő szakmaiság kialakításában.
Szervező: melegpar.hu

 

Csehy ZoltánIdőpont: Február 16. szombat, 18:00
Helyszín: Pepita Ofélia Bár (1072 Budapest, Klauzál tér 5.)
Janus Pannonius, Pilinszky, Nádasdy & Bros.

Barátságretorika, homoszocialitás és queer érzékenység a magyar költészetben. Csehy Zoltán költővel és irodalomtörténésszel Gerevich András beszélget.
A verseket elmondja Cmarits Gábor.
Szervező: Labrisz Leszbikus Egyesület

Időpont: Február 16. szombat, 19:30
Helyszín: Szimpozion Klub (1013 Budapest, Krisztina tér 1. kcs. 107.)
Charme táncest

A hazai azonos nemű versenytáncnak hagyományai vannak, táncosaik világszerte nyerik a versenyeket, dobogós helyezéseket. Idén egy nagy esemény megszervezésébe: a Budapest Same-Sex Open megrendezésébe fogtak. Mostani táncestjüket kicsit rendhagyó módon egyrészt az LMBT Történelmi Hónapnak, másrészt a táncverseny hazai promóciójának szentelik. Táncos buli latin és standard zenékkel, barátságos hangulatban. Rumba, cha-cha, jive, angol keringő, salsa, szamba, tangó stb. Lesz tánctanítás is!
Belépő: 600Ft
Szervező: Charme Hungary

Időpont: Február 18. hétfő, 11:00-12:30
Helyszín: Közép-európai Egyetem (1051 Budapest, Nádor u. 9.); Popper Room (102)
“Büszkén vagyok leszbikus amerikai”

Panelbeszélgetés Katherine Zappone ír szenátorral, emberi jogi biztossal.
Katherine Zappone írországi, de az Egyesült Államokból származó szenátor beszél arról, hogy milyen volt leszbikusként felnőnie az amerikai civil polgárjogi harcok idején, az 1960-as években. Beszél az amerikai LMBT csoportok mozgalmairól, az amerikai LMBT politika elmúlt évtizedekben történt változásairól, és reflektál Obama elnök LMBT embereket támogató politikájának fontosságára is.
Szervező: Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége, CEU Human RightS Initiative

Katherine Zappone szenátor és Dr. Ann Louise GilliganIdőpont: Február 18. hétfő, 17:30
Helyszín: Közép-európai Egyetem (1051 Budapest, Nádor u. 9.); Gellner Room (103)
Látható életek: a házassági egyenlőség útja Írországban

Katherine Zappone szenátor és Dr. Ann Louise Gilligan előadása
Az előadásban elmeséljük, hogyan indítottuk el a küzdelmet a házassági egyenlőség felé 2004-ben Írországban, amikor pert indítottunk az ír állam ellen. Beszélünk arról, miért akartunk összeházasodni, hogyan értelmezzük az igazságot és egyenlőséget, és Írország hogyan válaszolt erre. Bemutatjuk az ír melegjogi csoportokat, és azt, hogy hogyan változik az ír társadalom az LMBT emberek jogegyenlőségének elfogadása felé.
Katherine Zappone nyíltan leszbikus, amerikai származású politikus, eredetileg pedagógus, közpolitika- és menedzsmentszakértő, az Ír Emberi Jogi Bizottság biztosa. Írország Nemzeti Nőtanácsának vezetőjeként számos közpolitikai döntéshozatalhoz hozzájárult, valamint női kutatási programokat irányított. Dr. Ann Louise Gilligan a Centre for Progressive Change vezetőjeként dolgozik, ahol egyetemekkel és a kormánnyal konzultál oktatási és esélyegyenlőségi kérdésekről.
Az előadás nyelve angol.
Szervező: Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége, CEU Human RightS Initiative

Időpont: Február 20. szerda, 19:00
Helyszín: Pepita Ofélia Bár (1072 Budapest, Klauzál tér 5.)
A Queer Kiadó könyvbemutatója

Vidra Szabó Ferenc: Árnyéklovag; Erőss Krisztián: Meleg családi fészek.
Az Árnyéklovag c. regényben Elemért gyermekkorától nyugdíjas éveiig kezdve követjük végig az identitáskeresés útján. Hivatás, elidegenedés, vonzalom. Letisztult, őszinte hang - egy történet, amivel azonosulni lehet. A Meleg családi fészek c. regény egy meleg és egy leszbikus pár közös gyermekvállalását írja le. Történetében teljes életutakon keresztül bontakozik ki egy érdekes, újfajta családmodell. A szerzőkkel beszélget a QK szerkesztősége.
Szervező: Queer Kiadó

Gobbi Hilda és Mészáros ÁgiIdőpont: Február 22. péntek, 17:00
Helyszín: Gobbi Hilda szobra (1095 Budapest, Bajor Gizi park 1., a Nemzeti Színház előtt)
Gobbi Hilda happening

Megemlékezés Gobbi Hilda születésének 100. évfordulójáról a Nemzeti Színháznál.
Szervező: Labrisz Leszbikus Egyesület

Időpont: Február 22. péntek, 18:00
Helyszín: Café Vis Major (1137 Budapest, Jászai Mari tér 4/A - bejárat a Pozsonyi u felől)
Beszélgetés Gobbi Hilda pályatársaival

Vendégek: Szalay Kriszta színművész, Szegvári Katalin újságíró, Szolnoki András gyártásvezető. A beszélgetést Lovas Nagy Anna író vezeti.

Gobbi Hilda 2013-ban lenne 100 éves. A róla elnevezett leszbikus filmklubban, amely már hatodik éve működik, most rá emlékezünk. Legfontosabb filmes szerepléseit kortárs színművészek visszaemlékezései kísérik.
Szervező: Labrisz Leszbikus Egyesület

Vágó IstvánIdőpont: Február 23. szombat, 20:00
Helyszín: Szimpozion Klub (1013 Budapest, Krisztina tér 1. kcs. 107.)
SzivárványKvíz Vágó Istvánnal

LMBT történeti témájú kvízvetélkedő
Ha érdekel az LMBT történelem és kultúrtörténet, és játékos formában szeretnéd próbára tenni tudásod, játssz velünk!
Kvízjáték-vezető: Vágó István
Szervező: Szimpozion Egyesület

 

 

 

 

 

 

Időpont: Február 24. vasárnap, 18:00
Helyszín: Café Vis Major (1137 Budapest, Jászai Mari tér 4/A - bejárat a Pozsonyi u felől)
Pikk Dáma játékklub

A Pikk Dáma a Labrisz Egyesület havi rendszerességgel működő nyílt játszóklubja. Ezúttal az LMBT Történeti Hónap keretében biztosítunk számotokra különféle társasjátékokat és sok-sok kártyapaklit a szórakozáshoz. Akinek kedve van, persze saját játékot is hozhat!
Szervező: Labrisz Leszbikus Egyesület

Időpont: Február 25. hétfő, 19:00
Helyszín: Roham Bár (1088 Budapest, Vas utca 16.)
„Jelenleg a bőr szavát figyelem”. Queer-jelenség és kortárs magyar irodalom

A beszélgetés résztvevői: Gerevich András költő, Mészáros Zsolt művészettörténész, Sós Dóra, a Queer Kiadó főszerkesztője. Moderátor: Kassai Zsigmond újságíró, kritikus
Az esten felolvasnak: Gerevich András, Tóth Kinga és Vidra Szabó Ferenc
Az est támogatója a József Attila Kör.

Időpont: Február 25. hétfő, 20:00
Helyszín: Pepita Ofélia Bár (1072 Budapest, Klauzál tér 5.)
Transfjúz Egyesület: Q
Rendező: Kelenhegyi Olga Sára

A Transfjúz Társulat különböző művészeti területeken tevékenykedő fiatalokból áll. Színház (és nonverbális színház, pantomim, performansz), installáció, fotó, film, elektronikus médiaművészet eszközeit használva próbálunk hidat képezni egyének és társadalmunk problémái közt. Alkotómunka; elgondolkoztató, reflektív, szép, izgalmas előadások létrehozása a célunk. Az egyén önmagával, kapcsolataival és az őt körülvevő társadalommal folytatott interakciói, mindennapjai és ünnepnapjai -- ezekkel foglalkozunk. Eddigi munkáink közt utcai színház, lakásszínház, performansz egyaránt előfordult. Szeretettel várunk mindenkit most és máskor, előadásra és egyéb eseményekre! Találkozzunk!

Időpont: Február 26. kedd, 19:00
Helyszín: Budapesti Corvinus Egyetem - Sóház épület, II. előadó (1093 Budapest, Fővám tér 13-15.)
A homoszexualitás 20. századi társadalomtörténete az 1990 előtti Magyarországon

Takács Judit szociológus előadása az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok (OTKA) által támogatott kutatásáról és Kurimay Anita történész beszámolója a Rutgers Egyetemen megvédett PhD-dolgozatáról.
Szervező: Háttér Társaság a Melegekért, Társadalomelméleti Kollégium

Ellentmondásos alakok a magyar LMBT történelembenIdőpont: Február 28. csütörtök, 18:00
Helyszín: Bálint Ház, Maceszgombóc terem (1065 Budapest, Révay utca 16.)
Ellentmondásos alakok a magyar LMBT történelemben
Kerekasztal-beszélgetés

Résztvevők: Borgos Anna, Kurimay Anita, Takács Judit. Moderátor: Pálfi Balázs
Antiszemita nagyasszony, macsó lányszédítő, tanyasi bérgyilkos, adóssághalmozó besúgó, kurucvers-hamisító… A nagy művész, tudós és mozgalmár példaképek, a melegtörténelem fedhetetlen alakjai mellett ritkán idézzük fel az arcképcsarnok szintén markáns, de ambivalensebb figuráit. Tormay Cécile, Vay Sándor, Pipás Pista, Kertbeny Károly, Thaly Kálmán… Mit tudunk életükről, szerepet játszott-e szexuális irányultságuk életútjuk és tevékenységeik alakulásában? Részei-e ők is a „melegtörténelemnek”? Ezekre a kérdésekre keresünk választ meghívott vendégeinkkel, képekkel és filmrészletekkel.
Szervező: Labrisz Leszbikus Egyesület

Időpont: Február 28. csütörtök, 20:00
Helyszín: Werk Stílus és Kommunikációs Akadémia (1053 Budapest, Kecskeméti utca 3.), utána lazulás a L’Aura Bárban (1053 Budapest, Kecskeméti u. 6.)
A divat és a melegek

Beszélgetés Lakatos Márk stylisttal
Hogyan hatottak a híres meleg divattervezők a női és férfidivatra? Miként alakult ki ennek hatására a metroszexuális férfidivat?
Szervező: Háttér Társaság a Melegekért

Témák