LMBTQI fiatalok szülei kisfilmben számolnak be az előbújásról | Háttér Társaság

LMBTQI fiatalok szülei kisfilmben számolnak be az előbújásról

Kulcsszavak: 
család, előbújás
LMBTQI fiatalok szülei kisfilmben számolnak be az előbújásról

Akinek előbújik az LMBTQI gyereke, sokszor úgy érzi, hogy ő az egyetlen, akivel ez történik. Most olyan szülőkről készült kisfilm, akik már tudják, hogy nincsenek egyedül. A filmet október 25-én mutatja be a Háttér Társaság és a Budapest Pride a Bem moziban.

Az előbújás nem csak a leszbikus, meleg, biszexuális, queer, transznemű vagy interszexuális (LMBTQI) embereket érinti, hanem a szüleiket is. Nekik is meg kell tanulniuk feldolgozni ezt a helyzetet, sőt saját maguknak is elő kell bújniuk egy LMBTQI gyerek szülőjeként.

Felmérések szerint a magyar népesség 5-8 százalékát teszik ki az LMBTQI emberek. Mégis a magyarok 44 százaléka szégyellné, ha meleg vagy leszbikus lenne egy családtagja. Ez a Európai Társadalmi Elemzések című reprezentatív kutatásból derült ki tavaly. Pontosan ugyan ezt az eredményt mutatta a Budapest Pride ide felmérése is. Abból viszont az is kiderült, hogy a válaszadók 36 százaléka ugyan megpróbálná pozitívan fogadni egy családtagja előbújását, de úgy gondolja, romlana a kapcsoltuk a bejelentés után.

Az MTA Szociológiai Kutatóinétezete és a Háttér Társaság 2010-ben 1943 leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszex (LMBTQI) ember megkérdezésével folyt kutatása szerint közel kétszer olyan valószínűséggel voltak öngyilkossági gondolatai azon válaszadóknak, akiknek szülei rosszul fogadták előbújásukat. A Háttér Társaság egy friss kutatása szerint pedig 900 13-21 év közötti válaszadó mindössze 24 százaléka mert teljesen előbújni a családjának.

A Háttér Társaság ezért indított külön programot arra, hogy az LMBTQI személyek szüleit támogassa. “Teljesen természetes, hogy amikor a gyereke előbújik, a szülő megijed. Félti a gyermekét, nem érti a helyzetet, magát hibáztatja, vagy tagadásban van. Az sem ritka, hogy maga a szülő homofób, és így nagyon hosszú út vezet az elfogadáshoz. Ezen az úton szeretnénk segítséget nyújtani a családoknak” - mondta el Hauer Szilvia, a Háttér Társaság lelki egészség programvezetője.

A program keretében hat magyar szülő vállalkozott arra, hogy kisfilmben mondják el, ők hogyan élték meg ezt a folyamatot. Ezzel szeretnék segíteni a többi szülőt. “Én még azt hittem, hogy börtönnel büntetik, mint ahogy ez valamikor így is volt” - számol be egy meleg férfi édesanyja. “Ha bujkálnia kell, annak nincs jó vége” - teszi hozzá egy leszbikus lány édesapja. “Aznap felborul a világ, de másnap is fel fog kelni a nap” - erről már egy transz fiú anyja vall.

Október 11-e a Nemzetközi Coming Out Day, amit magyarul leginkább az "Előbújás" napjaként emlegetnek. A Világnapot 1988-ban Robert Eichberg pszichológus alapította. A dátum azért esett október 11-ére, mert ezen a napon tartották a Washingtoni Felvonulást a Meleg és Leszbikus Jogokért. A Háttér Társaság erre a napra készülve tette közzé a kisfilm előzetesét, a teljes filmet pedig október 25-én a Bem mozi tűzi műsorra a havonta megrendezett Háttér Klub keretében. A vetítés után a film szereplőit kérdezhetik a jelenlévők. A szereplőkkel és sok más szülővel a Háttér Társaság november 17-i közösségi napján a Bálint Házban is lehetőség lesz találkozni, ahol a civil szervezet egy szülőknek szóló kiadványt is bemutat. Ebben a film szereplői mellett további szülők oszthatják meg gondolataikat. Ehhez várják a törtneteket a www.hatter.hu/lmbqiagyerekem honlapon.

“A honlapon folyamatosan közzétesszük a szülőknek és családtagoknak szóló programjainkat és kiadványainkat. Sőt, itt a már elindult szülői csoporttal is kapcsolatba lehet lépni” - tette hozzá Hauer Szilvia.

Témák