Nem vették fel leszbikus szülei miatt az iskolába - bírságolt az EBH | Háttér Társaság

Nem vették fel leszbikus szülei miatt az iskolába - bírságolt az EBH

[title]Megállapította a hátrányos megkülönböztetés tilalmának megsértését és 50.000 Ft bírságot szabott ki az Egyenlő Bánásmód Hatóság a Kispesti Waldorf Iskolára, amiért elutasította egy diák felvételét miután szülei közölték a leendő iskolával: a gyermeket két anyuka neveli.

Az ügy 2013 nyarán indult, amikor a 13 éves fiú szülei eldöntötték: gyermeküknek új iskolát keresnek. A leendő osztálytanítóval folytatott beszélgetésen minden rendben zajlott, már a próbahétben is megállapodtak, amikor az anyuka jelezte: a gyermeket azonos nemű bejegyzett élettársával közösen neveli. A tanárnő szóban ugyan nem jelzett semmit, másnap emailben közölte: “családi állapotuk” miatt a gyermeket mégsem tudja az osztályba felvenni. Az anyuka nem hagyta az esetet annyiban, az iskola vezetését ellátó Igazgatási Konferenciához fordult, hogy megtudja, egyetértenek-e a pedagógus döntésével. Miután a vezetőség közölte, a döntésben semmilyen kivetnivalót nem találnak, úgy döntött eljárást indít az iskola ellen.

A panaszosok a Háttér Társaság segítségével fordultak az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz. Az eljárás során az iskola azzal érvelt, félreértés történt, nem az osztályban tanuló többi gyermek, hanem a panaszos érdekében volt szükség az elutasításra, mivel az osztályban számos atrocitás érte volna. A hatóság az iskola védekezésével szemben elvi éllel szögezte le: “A hatóság álláspontja szerint ugyanis az osztályközösségbe történő befogadást nem lehet megtagadni arra hivatkozással, hogy a gyermek a többségi társadalomtól eltérő családban él és emiatt a közösség őt nem fogadná el, illetve az adott pedagógus a kialakult konfliktus feloldására nem képes. Az oktatási intézménynek egyik feladata kell, hogy legyen a felügyeletére bízott gyermekek egymás iránti toleranciára nevelése (...) Az eljárás alá vont magatartásával éppen a sokszínűség el- és befogadása ellen hatott, amelyre nem szolgálhat mentségként az általa alkalmazott pedagógusnak a konfliktus kezelésére való alkalmatlansága”

“Az ügy túlmutat önmagán, egy rendszerszintű problémára hívja fel a figyelmet.” - közölte Dombos Tamás, a Háttér Társaság ügyvivője. “Míg a politikusok arról vitatkozgatnak, jó lenne-e, ha egy gyermeket azonos nemű szülők nevelnek, ezek a családok mára már a társadalmi valóság részévé váltak. Az oktatási és az egészségügyi intézményeket ugyanakkor teljesen felkészületlenül éri ez a családmodell. Fontos lenne, hogy a jogszabályok is tiszta helyzetet teremtsenek, és elismerjék a családok sokszínűségét.”

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság határozata ellen közigazgatási eljárás keretében fellebbezésnek helye nincs, az eljárás alá vont a bíróságon 30 napon belül kezdeményezheti a határozat felülvizsgálatát.

Témák