Pusztai Olivér videójáról | Háttér Társaság

Pusztai Olivér videójáról

Pusztai Olivér videójáról

A #hangosabbagyűlöletnél kampányban arra kértünk mindenkit, influencereket és “átlagembereket” is, hogy osszák meg saját, gyűlölet-bűncselekményekkel kapcsolatos történetüket a megfelelő hashtaggel, illetve küldjék be ezeket a hangosabbagyuloletnel.hu/monddelteis felületen. 

A kampányhoz csatlakozott Pusztai Olivér is, aki egy YouTube videóban mondott el egy vele 14 évvel ezelőtt történt esetet. Tudjuk, hogy ezt jó szándékkal tette. Egy ilyen kampánynak velejárója, hogy mindenki a maga történetét a saját hangján osztja meg. Az persze a mi döntésünk, hogy a saját felületünkön melyik történeteket terjesztjük és melyeket nem. Olivér videójáról előzetesen nem egyeztettünk vele. Később pedig elmulasztottuk, hogy időben nyilvánosan állást foglaljunk annak a jelentőségéről, hogy Olivér megemlíti támadóinak vélt származását. 

A homofóbia és a gyűlölet-bűncselekmények sokféle formát öltenek, és az elkövetők is sokfélék. A videóban szereplő, az elkövetők etnikai hovatartozására tett megállapítás legjobb esetben is irreleváns az eset szempontjából, a mai magyar valóságban pedig kifejezetten káros. Ennek tudatában azonnal fel kellett volna ismernünk, hogy nem elégséges lépés az, hogy a videót eltávolítjuk a Facebook oldalunkról. 

A videó közzététele óta Olivérrel és roma LMBTQI aktivistákkal egyeztetést folytattunk arról, hogy hogyan tudjuk mérsékelni a videó által okozott kárt. Az egyeztetés tanulsága az volt, hogy a videó utólagos szerkesztése helyett az a helyes lépés, ha Olivér később megfelelő egyeztetések után foglalkozik a romákat és kifejezetten az LMBTQI közösséghez tartozó romákat érő hátrányos megkülönböztetés témájával. 

A Háttér Társaság nevében bocsánatot kérünk mindazoktól, akiket a kampányunkkal megbántottunk. Sajnálnánk, ha a kampány során vétett hibáink visszavetnék azt az évek óta zajló munkát, amit a roma LMBTQI közösséggel közösen végzünk. A jövőben még nagyobb erővel fogunk azon dolgozni, hogy munkánk során hitelesen jelenítsük meg az LMBTQI közösség alcsoportjai, illetve a többszörös diszkriminációval szembenézni kényszerülő csoportok érdekeit is.
 

Témák