Részletes javaslatok a gyűlölet-bűncselekmények szabályozására | Háttér Társaság

Részletes javaslatok a gyűlölet-bűncselekmények szabályozására

Részletes javaslatok a gyűlölet-bűncselekmények szabályozására

Az Amnesty International Magyarország, a Háttér Társaság a Melegekért, a Magyar Helsinki Bizottság, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda, valamint a Társaság a Szabadságjogokért az új Btk. társadalmi vitája keretében részletes javaslatokat készített a gyűlölet-bűncselekményekre vonatkozó szabályozás reformjára. A szervezetek többek között a szexuális irányultság és nemi identitás nevesítését kérik a jogalkotótól.

Az öt civil szervezet a Büntető Törvénykönyv újrakodifikációjára való tekintettel civil platformot alakított, amelynek keretében összegyűjtötték a gyűlölet-bűncselekményekre vonatkozó jogi szabályozással és annak alkalmazásával kapcsolatos tapasztalatait, kutatómunkát végeztek a rendelkezésre álló statisztikai adatok és nemzetközi ajánlások, gyakorlatok rendszerezése érdekében.

2012. január 31-én levelet küldtünk a közigazgatási és igazságügyi miniszternek, amelyben a minisztériumi szakemberekkel való személyes egyeztetés biztosítását kértük. A megbeszélésre 2012. február 23-án került sor. A civil szervezetek most részletes javaslataikat írásbeli formában is eljuttatták a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak. 

A javaslatok között szerepel a szexuális irányultság és nemi identitás nevesítése a gyűlölet-bűncselekmények tényállásában, az előítéletes indokból elkövetett rongálás és zaklatás megfelelő minősítésének bevezetése és a gyűlölet-bűncselekmények előkészületének büntethetővé tétele.

Témák