Sajtóközlemény: Felfüggesztette a bíróság a meleg rendezvényeket tiltó megállapodás végrehajtását | Háttér Társaság

Háttér Baráti Társaság a Melegekért egyesület felperesnek Tarlós István  és társai alperesek ellen szerződés érvénytelenségének megállapítása iránti perben a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság a felperes ideiglenes intézkedés iránti kérelmének helyt adva, előzetesen végrehajtható végzésével felfüggesztette Tarlós István és a Sziget kft. között 2001. Július 10. napján kötött kiegészítő megállapodás hatályba lépését.

A végzés azt jelenti, hogy arra – ellentétes bírósági határozat meghozataláig – senki nem hivatkozhat, a meleg szervezetek tehát jogszerűen jelen lehetnek a Pepsi Szigeten eredeti programjuk szerint.

A végzés indokolása szerint a kiegészítő megállapodás ebben a formájában kifejezetten a szexuális orientáción alapuló diszkriminációt fogalmazza meg, indokolatlanul megsértve az Alkotmány 70/A §-a (1) bekezdésében foglaltakat.

A bíróság rámutat, hogy a jognak kétség kívül szerepe van bizonyos erkölcsi normák épségének megőrzésében, de nem jelenthet olyan korlátozást, amely összeegyeztethetetlen az alkotmányos renddel.

Budapest, 2001. július 23.

Háttér Baráti Társaság a Melegekért egyesület
Mocsonaki László