Sajtóközlemény - Letöltendő börtön a melegeket és romákat verő gárdistáknak | Háttér Társaság

Sajtóközlemény - Letöltendő börtön a melegeket és romákat verő gárdistáknak

Közösség tagja elleni erőszak bűntettében találtak bűnösnek öt férfit, akik 2013. július 6-án a Budapest Pride felvonulás után homofób és rasszista megjegyzések közepette bántalmaztak három férfit. Két elkövető letöltendő, három pedig felfüggesztett börtönbüntetést kapott. A sértetteket a Háttér Társaság képviselte. Az ítélet nem jogerős.

A felvonulásról hazafelé sétáló Derdák Tibor, Orsós János és Glonczi László a Nyugati tér közelében egy 20-30 fős fekete ruhás, katonai alakzatba rendeződött ellentüntető csoporttal találta szembe magát, akik először útjukat állták, majd mindhármukat megverték “Buzik vagytok! Cigányok vagytok!” felkiáltások kíséretében. Glonczi László szenvedte el a legsúlyosabb sérüléséket, őt többen rugdosták, miközben magzati pózban, fejét fogva földön feküdt.

A verekedésnek az vetett véget, hogy a helyszínre rendőrök érkeztek, azonban egyetlen elkövetőt sem igazoltattak vagy tettek bármiféle intézkedést, ezért a sértettek a verekedők után eredtek és a Nyugati téren próbálták a skandáló tömeg közül kiszűrni és azonosítani elkövetőiket.

Az ügyészség végül hat főt vádolt meg csoportosan elkövetett közösség tagja elleni erőszak bűntettének elkövetése, illetve könnyű testi sértés miatt. A bíróság egy vádlottat felmentett még az eljárás során, ma pedig a többi öt vádlottat bűnösnek találta.

Mint az a nyomozás során kiderült, valamennyi elkövető a jogerősen betiltott Magyar Gárda utódszervezetének, az Új Magyar Gárda Mozgalomnak a tagja, ketten közülük vezető beosztásban tevékenykedtek a gárdában. Valamennyien a Bajtársiasság napja elnevezésű neonáci megemlékezésen vettek részt, majd onnan szervezetten vonultak a Budapest Pride felvonulásra, hogy kifejezzék nemtetszésüket.

A bíróság indokolása szerint az elkövetők egymásra tett terhelő vallomása, egy velük “elvhű” társuk vallomása és a rendőrség titkos információgyűjtése keretében történt telefonlehallgatás szolgált döntő bizonyítékul. Két elkövető - akiknek korábban más büntetőügyük is volt - három, illetve két év letöltendő szabadságvesztést kaptak közösség tagja elleni erőszak és könnyű testi sértés miatt. A további három elkövető két év szabadságvesztést kapott négy, illetve öt évre felfüggesztve.

Orsós János, az egyik sértett így értékelte a bíróság döntését: “Örülünk, hogy a bíróság bűnösnek találta az elkövetőket, de ez sem feledteti velünk azt, hogy a rendőrök a helyszínen futni hagyták az elkövetőket. Ha nem romákról és melegekről van szó, biztos nem így járnak el.”