Sajtóközlemény: Nem az EU miatt kell változtatni az Alaptörvényen | Háttér Társaság

Sajtóközlemény: Nem az EU miatt kell változtatni az Alaptörvényen

Magyar LMBT SzövetségNem az Európai Unió állítólagos nyomása miatt kell az Alaptörvény azonos neműek közötti házasságot kizáró rendelkezésein változtatni, hanem mert azok diszkriminatívak, és nem méltóak egy modern, demokratikus jogállam szellemiségéhez. A Magyar LMBT Szövetség visszautasítja, hogy egyes politikai pártok a leszbikus és meleg emberek elleni hangulatkeltés révén kívánnak maguknak politikai tőkét kovácsolni.

A Magyar Nemzet tegnapi számában megjelent vezércikk arról számol be, hogy brüsszeli értesülések szerint az Európai Unió az Alaptörvény azonos neműek házasságát kizáró rendelkezéseit, illetve a volt miniszterelnök ellen indult büntetőeljárás megszüntetését várná el a Magyarországnak nyújtott pénzügyi segítségért cserébe. Kormánypárti politikusok kapva kaptak az alkalmon, hogy a cikk kapcsán ismét homofób szólamokat zenghessenek, és visszautasítsák a belügyekbe való beavatkozást.

A Magyar LMBT Szövetség az Alaptörvény első tervezetének nyilvánosságra kerülése óta következetesen vallja: a házasság diszkriminatív fogalmának alkotmányos szinten történő rögzítése méltatlan egy modern, demokratikus jogállam szellemiségéhez. Nem azért, mert az Európai Uniónak vagy más nemzetközi szervezeteknek nem tetszik, hanem mert magyar állampolgárok százezreit másodrangú állampolgárként bélyegzi meg, és évtizedekre kőbe vési a meleg és leszbikus párok jogfosztottságát.

Kormánypárti politikusok most azzal érvelnek: nekik csak az ellen van kifogásuk, ha az azonos nemű párok kapcsolatát házasságnak nevezik. Ha valóban csak ez a probléma, miért fordult a KDNP 2009-ben az Alkotmánybírósághoz a bejegyzett élettársi kapcsolat megsemmisítéséért? Miért fogadott el a jobboldali többségű Parlament néhány hete olyan családvédelmi törvényt, amely korlátozza a bejegyzett élettársak öröklési jogát? Miért követeli a KDNP ifjúsági szervezete – a Jobbikkal karöltve – hogy az egyenlő bánásmód követelményére vonatkozó jogszabályoknak nyilvánvalóan ellentmondó módon az állami fenntartású sportlétesítmények mondják fel a budapesti Eurogamesre vonatkozó szerződéseiket, ezzel ellehetetlenítve egy sportrendezvény megtartását?

Visszautasítjuk a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) emberek elleni politikai hangulatkeltést! Az LMBT kisebbséggel kapcsolatos előítéletek és hátrányos megkülönböztetés csökkentése közös felelősségünk. Különösen visszás, ha választott tisztséget viselő politikusok nem a társadalmi elfogadás növelésén munkálkodnak, hanem egy kisebbségi csoporttal szembeni gyűlöletkeltést használják politikai haszonszerzésre. Elég volt a megosztó politikából, Magyarország a mi hazánk is!

Témák