A cseh államfő idén is ellenzi a melegfelvonulást | Háttér Társaság

A cseh államfő idén is ellenzi a melegfelvonulást

A csseh államfő helyesli, hogy vannak, akik hangosan ellenzik a Prága Pride melegfesztivált. Václav Klaus Csehország legmagasabb hegyének, az 1602 méteres Snezkának a megmászása közben beszélt a sajtónak arról, hogy ő maga is határozottan negatív véleménnyel van a rendezvényről. Szélsőséges csoportok ellentüntetésekkel készülnek az augusztus 18-i második prágai melegfelvonulásra, az aug. 13-19-i melegfesztivál csúcspontjára. A felvonulás szervezőit nem aggasztják az ellenvélemények, szerintük csak olyan csoportok hallatják a hangjukat ilyekor, akik amúgy egész évben képtelenek felhívni magukra a figyelmet.

A szélsőséges nézeteiről ismert cseh köztársasági elnök, aki már az első prágai melegfelvonulás ellen is szót emelt tavaly, "ésszerűnek és szükségesnek" mondta, hogy ellentétes véleményen lévő emberek is hallassák hangjukat az ügyben. Václav Klaus akkor "homoszexualizmusról" beszélt, helyettes hivatalvezetője, Petr Hájek pedig deviánsoknak nevezte homoszexuális polgártársait.

A második prágai melegfelvonulás ellen a Fiatal Kereszténydemokraták és abortuszellenes csoportok próbálják hergelni a közhangulatot. A leghangosabban, a legaktívabban azonban a Petr Hájek nevével fémjelzett D.O.S.T. ultrakonzervatív csoportosulás uszít, amely a melegfesztiválnak nyújtott támogatásuk megvonására szólított fel mérsékelten konzervatív politikusokat, közük Bohuslav Svoboda prágai polgármestert, aki konzervatív, kormánypárti politikus létére védnökséget vállalt az augusztus 13-tól 19-ig tartó rendezvénysorozat fölött.

A szervezet felszólította Petr Necas miniszterelnököt, hogy a konzervatív kormány fejeként vállaljon védnökséget a melegfelvonulás elleni tiltakozóakciója fölött. A „normális emberek büszkesége” melletti kiállításra szólították fel Bohuslav Svoboda prágai főpolgármestert és Jíri Pospisilt, a Polgári Demokraták (ODS) kormánypárt alelnökét, volt igazságügy-minisztert is – ez utóbbit azért, mert róla úgymond a sajtó kiszivárogtatása jóvoltából tudni lehet a homoszexualitását.

A D.O.S.T. azt hangoztatja, hogy a melegfelvonulás egy "obszcén fesztivál", amely "a homoszexualizmus intoleráns ideológiáját terjeszti". A szervezet ostorozza a prágai főpolgármestert, amiért konzervatív politikus létére védnökséget vállalt melegfesztivál fölött. Boshuslav Svoboda már a tavalyi első melegfesztivált is támogatta. Az ultrakonzervatívok felszólították a köztévét és a közszolgálati hírügynökséget, hogy lépjenek vissza mint az esemény médiapartnerei.

A D.O.S.T. ellentüntetést hirdetett meg "a normális emberek büszkeségének védelmére" a prágai Vencel-tér felső részére és ugyanarra az időpontra, amikor onnét a melegek menete is elindul. A Fiatal Kereszténydemokraták a belváros egy másik pontján akarnak tüntetni "a hagyományos család védelmében". Az Állampolgárok a Jogaikért nevű egyesület szerint a cseh államiság megszentségtelenítését jelenti, hogy a melegfelvonulás Csehország védőszentjének, Szent Vencelnek a szobrától indul. Ellentüntetni akarnak abortuszellenes csoportok is.

Czeslaw Walek, a prágai prájd igazgatója azt mondta a CTK hírügynökségnek, hogy a tavalyihoz hasonlóan idén is számítottak az ellenmegmozdulásokra, azok nem különösebben aggasztják a szervezőket, és többnyire olyan csoportosulásokról van szó, amelyek évente egy alkalommal, a melegfelvonulás kapcsán tudják "láthatóvá tenni magukat".

Hatter.hu

Témák