A DK dicséri a rendőrséget az EuroGames "diszkrét" biztosításáért | Háttér Társaság

A DK dicséri a rendőrséget az EuroGames "diszkrét" biztosításáért

Nagy sikerrel zárult a számos külföldi vendég részvételével, és az előzetes fenyegetések ellenére atrocitások nélkül lezajlott a hét végén az Eurogames 2012 rendezvény. A rendfenntartó szervek a helyzet magaslatán álltak, amikor az esetleges incidenseknek úgy sikerült elejét venni, hogy a túlzott biztosítás megzavarta volna a rendezvényeket. A Demokratikus Koalíció ezúton mond köszönetet a rendőrségnek szakszerű munkájáért, és reményét fejezi ki, hogy a most kezdődő melegfesztivál, különösen a szombatra tervezett Budapest Pride Felvonulás is problémamentesen zajlik majd - olvasható a párt hétfői közleményében.

A DK elnöksége és frakciója a fesztivál megnyitóján és a felvonuláson is részt vett, illetve részt vesz, és erre kéri minden szimpatizánsát is. A Demokratikus Koalíció ugyanakkor elfogadhatatlannak tartja, hogy míg más európai országokban a melegjogok mellett kiálló rendezvények népünnepély formáját öltik, Magyarországon a biztonság érdekében sokszor rejtőzködve, a helyszínt titkolva, olykor szinte illegalitásban kell megrendezni azokat. A DK kormányra kerülése esetén biztosítani fogja, hogy ahogyan Európában, úgy Magyarországon se jelentsen kockázatot az emberi és kisebbségi jogok melletti állásfoglalás - írják a közleményben.

A Demokratikus Koalíció meggyőződése szerint az államnak nem szabad beavatkoznia a polgárok magánéletébe, egyetlen csoport akaratát, ízlését sem kényszerítheti rá senkire, tiszteletben kell tartania a társadalom sokféleségét. Elfogadhatatlan, hogy bárkit hátrányos megkülönböztetés érjen, vagy félnie kelljen szexuális orientációja miatt. A melegeket érő hátrányos megkülönböztetés, megaláztatás valamennyiünk szégyene.

Ma Magyarországon nemcsak a szélsőjobboldal, hanem a kormányzó jobboldal is büszkén vállalja homofóbiáját, amelynek legszembetűnőbb példája, hogy a Fidesz-KDNP az alkotmányban rögzítette családfelfogását - azaz hogy házasság csak férfi és nő között jöhet létre -, ami sérti és megbélyegzi a melegek közösségét.

Ennél is nagyobb baj, hogy a baloldalon is egyre inkább a hallgatás, a csendes ellenszenv a jellemző a melegekkel szemben; a politikusok, attól tartva, hogy szavazatvesztéssel járna, nem beszélnek a melegek jogainak kiterjesztéséről.

DK határozottan foglalt állást a melegek emberi jogaival kapcsolatban. A múlt héten jelentettük be, hogy elkészült a törvényjavaslatunk az azonos neműek házasságának engedélyezéséről. Követeljük, hogy a törvényhozás tegye lehetővé, hogy az ilyen párokat ugyanolyan jogok illessék meg, mint a heteroszexuális családokat, így például gyermeket fogadhassanak örökbe.

A DK egyeztetést kezdeményez civil szervezetekkel, hogy a törvény minél pontosabb megoldást nyújtson az LMBTQ-közösség tagjainak problémáira. Egyben felszólítjuk a demokratikus ellenzéket elkötelezetten álljanak ki a melegek emberi jogai mellett - olvasható a Niedermüller Péter alelnök jegyezte DK-közleményben.

Hatter.hu

Témák