A hamburgi polgármester már bánja, hogy nem megválasztása előtt bújt elő | Háttér Társaság

A hamburgi polgármester már bánja, hogy nem megválasztása előtt bújt elő

Ole von Beust volt hamburgi kereszténydemokrata főpolgármester már bánja, hogy nem lépett a széles nyilvánosság elé homoszexualitásával már 2001-es megválasztása előtt, de - mint bevallja - akkor még nem volt meg hozzá a bátorsága. A közélettől tavaly júliusban visszavonult expolitikus a Bild am Sonntag című lapnak adott interjújában beszélt tapasztalatairól. Ole von Beust mássága úgy derült ki, hogy az egyik koalíciós párt vezetője megzsarolta őt homoszexualitásával összefüggésben. A zsarolási ügyről a magánszférába tavaly visszavonult expolitikus részletesen ír Bátorságpróbák címmel nemrég megjelent életrajzi könyvében.

Az 57 éves volt polgármester igazat ad a legnagyobb példányszámú német (bulvár)lapnak, hogy utólag nézve "bátrabb és becsületesebb" dolog lett volna, ha már a választások előtt tiszta vizet ön a pohárba magánéletét illetően. "Rendkívül bátor" dolognak tartotta, amit berlini szociáldemokrata kollégája, Klaus Wowereit csinált, de - mint most bevallja - neki magának nem volt meg hozzá a bátorsága, mert - állítása szerint - nem szerette volna, ha csak a meleg politikust látták volna benne, és nem a nézetei alapján ítélték volna meg. "Nem akartam az +ez a buzi a CDU-ban+ címkével élni" - mondta.

Azt állítja, nem attól tartott, hogy melegként nem választják meg, és valójában sosem csinált titkot homoszexualitásából, gyakran jelent meg nyilvános eseményeken férfipartnerével. Csak lemondása előtt egy hónappal figyelt fel a sajtó arra, hogy 19 éves élettársával az oldalán érkezett egy rendezvényre. Mint mondta, nem tehet arról, hogy politikusi pályafutása alatt egyetlen interjúban sem firtatták homoszexualitását. "Ha rákérdeztek volna, nem tagadtam volna le" - mondja. Egyik legnagyobb sikerének azt tartja, hogy homoszexuális főpolgármesterként nemcsak hogy nem utasították el, hanem sikerült pártját abszolút többséghez juttatni a korábban mindig is balra szavazó Hanzavárosban.

A volt konzervatív főpolgármester csak azután lépett a nyilvánosság elé homoszexualitásával, hogy helyettese, az egyik koalíciós partner, egy jobboldali-populista, rendpárti párt vezetője, Ronald Schill megzsarolta: ha nem áll ki bajba került kegyence mellett, nyilvánosságra hozza, hogy szeretőjéből, Roger Kuschból csinált igazságügyi szenátort (minisztert). Ole von Beust elismerte a Bild-interjúban, hogy Schill személyét illetően annak idején cserben hagyta az értékítélete. A volt CDU-politikus azt mondta, hogy elvben támogatja a melegházasságot, de hogy azt okvetlenül házasságnak kell-e nevezni, abban nem biztos.

Hatter.hu

Témák