A házasság "újrafogalmazása" elleni lázadásra buzdít a skót katolikus egyház | Háttér Társaság

A házasság "újrafogalmazása" elleni lázadásra buzdít a skót katolikus egyház

A skót kormány melegházasság-engedélyezési tervei ellen tiltakozó levelet olvastak fel vasárnap Skócia 500 katolikus templomában. Keith O'Brien bíboros, a legfőbb vallási méltóság vezetésével a skót katolikus egyház "lázadásra" buzdította a híveket a házasság fogalmának átértelmezése ellen. A levél arról szól, hogy "nagy csalódást" okoztak a félautonómiát élvező skót kormány melegházasságra vonatkozó tervei, és arra szólítja fel a politikusokat, hogy "a házasság devalválása helyett támogassák azt".

A függetlenségpárti Skót Nemzeti Párt kormány júliusban jelentette be, hogy Angliát megelőzve még az idén szeretne törvényt hozni az azonos neműek házasságáról, és az 2015-től tenné lehetővé a polgári esküvőt homoszexuális párok számára. A kormány hangsúlyozta, hogy egyetlen egyházat sem köteleznének melegházasság megkötésére. A konzervatív David Cameron vezette brit kormány 2015-ig tervez elfogadni egy hasonló jogszabályt.

A skót katolikus egyház feje, O'Brien bíboros nemrég "egy általánosan elfogadott emberi jog groteszk kiforgatásának" nevezte az edinburghi kormány tervét a melegházasság bevezetésére. A bíboros vasárnap kijelentette, a levéllel arról akarják meggyőzni a politikusokat, hogy "a társadalom szempontjából hiba lenne a házasság fogalmának átértelmezése".

Hatter.hu

Témák