A homoszexuális magatartás vonzóbbá teszi a hímeket a nőstények szemében | Háttér Társaság

A homoszexuális magatartás vonzóbbá teszi a hímeket a nőstények szemében

Kulcsszavak
állatvilág, halak

Hím fogaspontyokNöveli a hímek vonzerejét a nőstények szemében, ha azonos nembélivel is flörtölnek vagy közösülnek - állapították meg német kutatók, akik egy homoszexualitásáról ismert trópusi halfaj, a fogasponty (Poecilia mexicana) nemi életét figyelték meg annak kiderítése céljából, hogy mi lehet a homoszexualitás aránylag nagy gyakoriságának oka az állatvilágban.

A Frankfurti Egyetem kutatói, David Bierbach és kollégái megállapították: a nőstény fogaspontyok általában a nagy, színpompás hímeket választják szexpartnernek, de a kisebb, fakóbb hímek is növelhetik párzási esélyeiket a nőstényeknél, ha előtte azzal hívják fel magukra a figyelmet, hogy homoszexuális érdeklődést tanúsítanak hím társaik iránt is. A lényeg, hogy a leendő partner minél nagyobb szexuális aktivistást tanúsítson, függetlenül a partner nemétől.

A kutatók homoszexuális magatartásról készült videofelvételeket vetítették az akváriumban lévő fogaspontyoknak, majd vizsgálták az erre adott reakcióikat. A közép- és dél-amerikai folyókban honos, 4-6 centiméteres fogasponty körében igen gyakori a hímek közötti udvarlás, sőt szexuális előjáték, de nem ritka az sem, hogy meghágják egymást. A kutatás eredményeit a Biology Letters című tudományos folyóiratban ismertették.

A homoszexuális hajlam fitogtatása növeli a hím fogaspontyok esélyeit arra, hogy megértő partnerre találjnak a nőstények körében és apává váljanak - tapasztalták a frankfurti kutatók, akik szerint a magyarázat az lehet, hogy a homoszexuális aktusra való készséget, egy másik hím meghágását a nőstények az erős szexuális teljesítőképesség, a férfiasság, az egészség, a fittség jeleként értékelik, és az ilyen hímet szívesen választják örömszerzőnek, illetve ívadékaik apjaként.

Hatter.hu

Témák