A kommunista Vietnam első "melegparádéját" tartották meg Hanoiban | Háttér Társaság

A kommunista Vietnam első "melegparádéját" tartották meg Hanoiban

A kommunista Vietnam első "melegparádéját" tartották meg vasárnap Hanoiban; hogy azért ne keltsenek túl nagy feltűnést, a mintegy 100-fős demonstráció résztvevői a tömegben elvegyülve kerékpáron tettek meg egy többkilométeres utat a fővárosban tarka lufikkal és szivárványszínű zászlócskákkal. Az időzítés megfelelőnek tűnt, mert a délkelet-ázsiai ország igazságügy-minisztere, Ha Hung Cuong épp a napokban nyilvánította ki, hogy szerinte rendezni kellene az együttélő homoszexuális párok százezreinek jogi helyzetét Vietnamban.

A szervezők nem kértek engedélyt a "felvonulásra", hogy ezzel se provokálják a hatóságokat, s mert úgy vélték, hogy úgysem kapnák meg az engedélyt. A már zajló demonstrációba azonban a hatóságok nem avatkoztak be, kísérletet sem tettek a megakadályozására. A résztvevők azért választották a biciklit, mert a gyalogos menetet provokációnak tekinthették volna a hatóságok, amelyek az elmúlt napokban amúgy is kényes politikai gyalogos tüntetésekkel szembesültek.

A hanoi biciklis felvonulást megelőzően, szombaton a déli országrész "fővárosában", Ho Chi Minh-városban is többen szivárványos pólóban mentek az utcára, hogy több toleranciát és jogot követeljenek a melegeknek.

Vietnamban nem üldözi törvény a homoszexualitást.

Hatter.hu

Témák