A konzervatív Arizonából pályázik a legtöbb bevallottan meleg jelölt a szövetségi parlamentbe | Háttér Társaság

A konzervatív Arizonából pályázik a legtöbb bevallottan meleg jelölt a szövetségi parlamentbe

Paul Babeu az ominózus február 18-i sajtótájékoztatónA keményvonalas Pinal megyei seriff lelepleződésével négyre emelkedett az Arizona államból a szövetségi törvényhozásba pályázó, bevallottan meleg vagy leszbikus jelöltek száma, ami több, mint az USA bármely másik tagállamában. Az Arizonát megillető kilenc kongresszusi helyből háromra pályáznak melegek, köztük a republikánus színekben politizáló, hevesen bevándorlásellenes Paul Babeu seriff, aki a minap kényszerült bevallani homoszexualitását, miután férfiszeretője, egy mexikói bevándorolt, a sajtóban leleplezte őt.

A meleg seriffen kívül három jelenlegi vagy volt helyi törvényhozó, Matt Heinz képviselő, Paula Aboud szenátor és az önmagát biszexuálisként meghatározó Kyrsten Sinema volt szenátor küzd a bekerülésre a washingtoni Kongresszusba. A Mexikóval határos Arizonában, noha talán az egész USA legkonzervatívabb tagállama, már hagyománya van a nyíltan meleg jelöltek megválasztásának, ami azzal függ össze, hogy a konzervativizmus mellett az államban mély gyökerei vannak a libertariánus, az egyéni szabadságjogokat hirdető eszméknek is, ami a választásokon való megmérettetésre bátorítja a nyíltan meleg köztisztviselőket.

A homoszexualitását nagyszabású sajtótájékoztatón bejelentő seriff is ezekre a libertariánus hagyományokra alapozott, amikor a politikai ambícióinak folytatását ígérve azt kérte a választóktól, hogy ne magánélete, hanem teljesítménye alapján ítéljék meg. Míg a szövetségi parlamentnek mind a négy jelenlegi tagja demokrata párti, Arizonában a meleg jelöltek között általában egyenlő arányban képviseltetik magukat a republikánus és a demokrata politikusok.

A melegházasság elismerésének szövetségi tilalmát megszavazó Jim Kolbe egykori republikánus képviselőt előbújása után 1996-ban minden további nélkül újjáválasztották, és a Kongresszus második bevallottan meleg republikánus tagjaként egészen 2007-ig a parlamentben maradt, összesen 11 mandátumot letöltve. Az Arizona államban választásokon induló homoszexuális republikánus jelöltek többsége mérsékelten konzervatív, és demokrata hajlamú körzetekben nyer választást.

A meleg seriff helyzete más, mert ő egy szélsőségesen konzervatív választókerületben szeretne győzni. Ha sikerül neki, az újabb jelentős mérföldkövet jelentene a meleg polgárjogi küzdelemben, jelezve, hogy olyan körzetekben is eséllyel indulhatnak meleg republikánusok, ahol az korábban elképzelhetetlennek számított. Az első reakciók egyelőre biztatóak a számára, legtöbb eddig támogatója kitart mellett, áramlanak hozzá a kampányadományok, kampánystábja pedig "lelkesebb, mint eddig bármikor". Mint kiderült, homoszexualitása már eddig is az arizonai politika "legrosszabbul őrzött titka" volt, bár hívei jobban örültek volna, ha a dolog nem ilyen botrányos módon kap széles nyilvánosságot.

Babeu, a Nemzeti Gárda volt őrnagya, a volt rendőr karizmatikus, népszerű személyiség, akinek sok hívett szerzett bevándorlásellenes retorikája. Tavaly az Év Seriffjének választották kollégái az Országos Seriffszövetségben. Más meleg álszentektől eltérően Babeu javára írandó, hogy republikánus létére nem uszított a melegek ellen, a melegjogok kérdésében kerülte a nyilvános állásfoglalást. A melegségét bevalló sajtóértekezleten hangoztatta az egyéni szabadságjogok tiszteletben tartásának fontosságát, és amerikaiatlannak nevezte mások megítélését magánéletük alapján. Egyelőre kérdéses, milyen hatása lesz annak, ha a vizsgálat kideríti, hogy valóban visszaélt hivatali hatalmával.

Hatter.hu

Témák