A konzervatívok választási vereségének esett áldozatul a melegházasság legalizálásának terve Nagy-Britanniában | Háttér Társaság

A konzervatívok választási vereségének esett áldozatul a melegházasság legalizálásának terve Nagy-Britanniában

Levette a napirendről a melegházasság legalizálásának tervét David Cameron brit miniszterelnök, miután konzervatív pártja súlyos vereséget szenvedett a május 3-i helyhatósági választásokon. Ez lehetett volna az első eset a világon, hogy egy konzervatív kormány teremti meg az azonos nemű párok egyenlőségét a házassághoz való jogok terén. Nagy-Britanniában jelenleg csak a bejegyzett élettársi kapcsolatot ismeri el törvény.

Brit sajtóértesülések szerint a melegházasság törvényesítése, amelyre elszántnak tűnt a modernizátor miniszterelnök kormánya, nem fog szerepelni a következő parlamenti évre vonatkozó pártprogramban, amelyet a királynő fog elmondani szerdán a parlamentben.

A párt ókonzervatív szárnya a kormányfő modernizációs terveit, köztük a melegházasság ügyét tette meg bűnbaknak a választási vereségét, és most azt követeli, hogy a párt "térjen vissza hagyományos értékeihez".

Az elszenvedett választási vereségek után David Cameron nem érzi magát erősnek ahhoz, hogy végigvigye bátor reformterveit, így azokat részben későbbre halasztják, részben felhígítják.

"Őszintén akarjuk a melegházasságot, de most nem ennek van itt az ideje" - mondta egy meg nem nevezett forrás a Sunday Times című lapnak.

Az őskövületek azt követelik a miniszterelnöktől, hogy kövesse Boris Johnson londoni polgármester példáját, aki egy sokkal konzervatívabb programmal fényes győzelmet aratott munkáspárti kihívója fölött.

Azt, hogy a konzervatívok nem a melegházasság felkarolása miatt vesztettek szavazókat, éppen Boris Johnson példája bizonyítja: a londoni főpolgármester már régóta a melegek egyenlőségének rettenthetetlen híve, másfelől a konzervatívoktól főleg a baloldali-liberális Munkáspárt szipkázott el szavazatokat, amely pedig a toryknál is melegbarátabb.

Hatter.hu

Témák