A leszbikus Ellen DeGeneres kapja a humoristák Mark Twain-díját | Háttér Társaság

A leszbikus Ellen DeGeneres kapja a humoristák Mark Twain-díját

A főműsoridős tv-sorozat főszereplőjeként homoszexualitását az Egyesült Államokban elsőként felvállaló Ellen DeGeneres televíziós személyiség apja az amerikai humoristák között évente kiosztott Mark Twain-díjat, amelyet októberben nyújtanak át neki a washingtoni Kennedy Centerben. Az 54 éves híresség Whoopi Goldberg és Tina Fey nyomdokaiban haladva veheti át újabb nőként a kitüntetést. A díjat tavaly Will Ferrell kapta.

Ellen DeGeneres stand-up komikusként kezdte pályafutását, eleinte kisebb klubokban lépett fel. Világhírűvé az Ellen című sitcom tette az 1990-es években. A sorozat nézettsége éppen rekordot döntött 46 millió nézővel, amikor a színésznő a Time magazin címlapján bejelentette, hogy saját neméhez vonzódik, majd DeGeneres a vígjátékban is leszbikusként szerepelt. A népszerű sorozat nézettsége azonban csökkenni kezdett, ráadásul az ABC tévé megriadt a homoszexualitás témájától, és a sorozatot egy év után beszüntették. Bátor gesztusával azonban Ellen DeGeneres kikövezte az utat az előtt, hogy más sorozatok is meleg karaktereket szerepeltessenek.

A médiaszemélyiség több könyv szerzője, a filmiparba is belekóstolt, a Némó nyomában című animációban ő szólaltatta meg a rövid emlékezettel bíró halat, Doryt. Évek óta saját talk show-ja van, amely a The Ellen DeGeneres címet viseli. "Az, hogy megkaptam azt a díjat, amelyet korábban Bill Cosby, Tina Fey és Will Ferrell is hazavihetett, elgondolkoztatott azon, hogy miért is nem kaptam meg korábban" - tréfálkozott nyilatkozatában.

A Mark Twain amerikai író nevét viselő elismerést 1998-ban alapították, Ellen DeGeneres október 22-én veheti át egy gála keretében.

Hatter.hu/MTI

Témák