A leszbosziak megszokták a leszbikusokat | Háttér Társaság

A leszbosziak megszokták a leszbikusokat

Meleg nők százai lepték el szeptemberben Eresszosz falut az Égei-tengerben fekvő Leszbosz görög szigeten, hogy részt vegyenek az immár 10. alkalommal megrendezett, Európában egyedülálló nőfesztiválon Szapphó ókori görög költőnő, a női homoszexualitás patrónusának szülőhelyén.

A kezdeti néhány tucattól eltérően napjainkban már évi mintegy 1000 leszbikust vonz az esemény, főleg Észak-Európából, de Olaszországból és Görögországból is. A férfiak számára tiltott fesztiválon hajókirándulások, zenés táncestek, melegfilmvetítések és egyéb társasági programok várják a résztvevőket.

A kezdeti súrlódások a helyi önkormányzattal már a múltté, amiben jelentős szerepet játszanak az idegenforgalmi érdekek. A fesztivál legelső plakátjai láttán az eresszoszi polgármester még be akarta tiltatni a rendezvényt és bíróság elé citálni a szervezőket, tíz év után azonban már helyiséget bocsátott rendelkezésre kiállításra és átengedett egy strandot is a nyitórendezvény számára.

A helyi hatóságok kezdeti, az 1970-es évekre visszanyúló kísérletei a leszbikus turizmus kiszorítására kudarcba fulladtak Leszboszon, s a Sappho utazási iroda szerint a Leszboszra érkező turisták 60 százaléka már leszbikus, akiknek 90 százaléka szeptemberben, a leszbifesztivál idején keresi fel a történelmi szigetet.

A melegturizmusban érdekelt vállalkozók szerint a helyiek, főleg a fiatalok, már megszokták a meleg nők jelenlétét, inkább az athéni családok azok, akik megütköznek az egymás kezét fogó vagy csókolózó női párok látványán.

A faluban az utóbbi években három nagy bronzszobrot is állítottak az i.e. 7. századi költőnőnek, akinek szigetéről a meleg nőket leszbikusokként emlegetik.

Leszbosz szigetén kívül Görögországban még nemigen nyert polgárjogot a homoszexualitás: nem ismeri el törvény az azonos nemű párok együttélését és egy 2005 óta hatályos törvény ellenére a gyakorlatban döcög az antidiszkrimináció ügye is.

Görögországban 2005-ig kellett várni ahhoz, hogy a melegek előbújjanak rejtekükből és megrendezzék Athénban az első melegfelvonulást.

A mentalitás változni látszik: egy 2006-os uniós felméréstől eltérően 2008-ban egy helyi felmérés szerint a görögöknek már csak a 48,3 százaléka utasította el a melegházasság gondolatát, szemben a két évvel korábbi 84 százalékkal.

Az igazságügy-miniszter a napokban jelentette be, hogy a kormány az azonos nemű párok előtt is meg akarja nyitni a bejegyzett élettársi kapcsolat intézményét.

Hatter.hu

Témák