A meleg papok lelki vívódását tárgyalja a Berlinále első versenyfilmje | Háttér Társaság

A meleg papok lelki vívódását tárgyalja a Berlinále első versenyfilmje

A film plakátjaA Der Tagesspiegel összesítése alapján az alkotás egy német kritikustól sem kapott kiváló minősítést, és jó osztályzatot is csak a Der Spiegel szakújságírójától. A Berlini Filmfesztivál első napjának versenyfilmjei közül Malgoska Szumowska W Imie... (...nevében) című melegtémájú alkotása kapta a legjobb kritikákat, bár a Die Welt szerint a lengyel rendező "sem mer kísérletezni" filmjében, amely egy homoszexuális vidéki katolikus pap megpróbáltatásairól szó, a Frankfurter Allgemeine Zeitung műbírálata szerint pedig a történet "nem nyit új távlatokat a filmművészetben", de azért néhány megható jelentben sikerül bemutatni a hős belső küzdelmét. A Der Tagesspiegel összesítése alapján az alkotás egy német kritikustól sem kapott kiváló minősítést, és jó osztályzatot is csak a Der Spiegel szakújságírójától - jelentette az MTI.

A "...nevében" című filmben, amelyet az első versenyalkotásként tűztek műsorra a Berlinálén, egy magányos vidéki katolikus pap küszködik a szexualitásával Lengyelország egy eldugott zugában, ahol általános a drogozás és az alkoholizmus. A főhős, Adam plébános (Andrzej Chyra) jó viszonyt tart fenn a gondjaira bízott szipuzó, durva beszédű fiatal férfiakkal, focizik velük és úszik velük egy erdei tóban. Fel-feltörő szexuális frusztrációját hosszú erdei futásokkal vezeti le. Egy fiatal női híve közeledését elutasítva végül közeli barátságot köt egy egyszerű falusi család hallgatag fiával (Mateusz Kosciukiewicz), aki viszonozza vonzalmát.

A 39 éves rendező azt mondta, hogy számít bírálatokra a konzervatívok részéről, de neki a fő célja egy pap magányosságának bemutatása volt. "A katolikus egyház nem akar semmin sem változtatni. Az egyház nem illik bele modern világunkba. Ebből a konfliktusból csak rossz dolgok történnek. Úgy látom, az egyház nagyon bezárkózó és intoleráns" - mondta Szumowska a vetítést követő sajtótájékoztatón, hangoztatva ugyanakkor, hogy nem az elnyomó egyházról akart filmet csinálni, hanem a szeretetről. "Nehéz elképzelni magányosabb embert egy papnál. Sok pappal beszélgettem, és elmondták, hogy nehéz az életük" - mondta. Közölte, hogy az ötletet egy bűnügyi hírből merítette: egy fiatal fiú megölt egy papot, és senki sem tudta, hogy miért.

Jelenet a filmbőlNoha a film alapvetően komor hangvételű - egy fiú például fölakasztja magát, miután homoszexuális kapcsolatot létesít egy másikkal -, a befejezés kétértelmű: a plébános szerelmének tárgya, a fiatal fiú belép egy szemináriumba, hogy maga is papi pályára lépjen. "A befejezés ironikus és zavarba ejtő, de realista" - mondta erről a rendező. Malgoska Szumowska elmondása szerint nem volt nehéz pénzt szerezni a filmhez. Mint mondta, a Lengyel Filmintézet nem fél a kényes témáktól, Lengyelország pedig demokrácia, ahol mindenki azt mond, amit akar.

A tíz legjobb fiatal európai rendezőnő közé tartozó Malgoska Szumowska egyike annak a három női rendezőnek, akinek a hírek szerint esélye van a fődíjra a Berlini Filmfesztiválon.

A film rövid trailere angol feliratozással: www.portalfilmowy.pl/wydarzenia,5,13550,1,1,Zobaczcie-pierwszy-trailer-W...

Hatter.hu

Témák