A melegházasság egyéves intézményét ünnepelték egy New York-i felvonuláson | Háttér Társaság

A melegházasság egyéves intézményét ünnepelték egy New York-i felvonuláson

A melegházasság egy évvel ezelőtt történt legalizálását ünnepelte több tízezer résztvevő a vasárnap esti New York-i melegfelvonuláson, a homoszexuálisok hagyományos Christopher Street Day parádéján. Andrew Cuomo, New York állam demokrata párti kormányzója tavaly júniusban írta alá azt a jogszabályt, amelynek értelmében a melegek törvényesíthetik kapcsolatukat ebben az államban.

"Ünnepeljünk, mert igazán van mit ünnepelnünk!" - így buzdította a tömeget Cyndi Lauper énekesnő, az idei demonstráció egyik vezetője, "kapitánya", aki emlékeztette a hallgatóságát arra, hogy "most már mindenki megházasodhat New Yorkban". "Boldog házassági évfordulót!", "Köszönjük, Cuomo kormányzó úr!" - ilyen és hasonló jelmondatok voltak olvashatók a felvonulók transzparensein.

Barack Obama elnök nyilvánosan kijelentette ez év májusában, hogy "személyes véleménye szerint" támogatandó az azonos nemű párok házassága. Az ABC televíziónak adott nyilatkozatában hangsúlyozta ugyanakkor: a szövetségi államoknak önállóan kell dönteniük abban, hogy engedélyezik-e vagy sem a melegházasságokat. A vasárnapi rendezvény egyes résztvevői "Obama pride" (Obama-büszkeség) feliratú pólóban jelentek meg.

"Teljes egyenlőség" - hirdette egy nagy transzparens, amelyet a felvonulók a magasba tartottak az Ötödik sugárúton. A menetben ott vonult Michael Bloomberg New York-i polgármester, valamint Christine Quinn, a városi tanács 45 éves elnöke és párja, Kim Catullo. A két nő május 19-én házasodott össze.

Idén első ízben katonák is csatlakozhattak a menethez. Egy tavaly ősszel hozott törvény lehetővé teszi számukra, hogy nyíltan vállalják másságukat.

MTI

Témák