A párban élő melegek is örökbe fogadhatnak Csehországban | Háttér Társaság

A párban élő melegek is örökbe fogadhatnak Csehországban

[title]A cseh Alkotmánybíróság döntése szerint mostantól azok a melegek is örökbe fogadhatnak gyermeket, akik partneri kapcsolatban élnek, mivel a cseh pszichológusok szerint nem a szülők azonos vagy egymástól eltérő neme határozza meg, hogy a gyermek harmonikus fejlődését elősegítő környezetben nevelkedik vagy sem.

Ugyanakkor a heteroszexuális párokkal ellentétben ők nem közösen, hanem csak egyénileg tehetik meg ezt, viszont közös háztartásukban együtt nevelhetik a gyereket, habár jogi értelemben csupán egyikük lehet örökbefogadó. Ugyanakkor a leszbikus nő nem adoptálhatja regisztrált partnerének előző kapcsolatából származó gyermekét, mert ebben az esetben a társa biológiai anyaként hivatalosan elveszítené törvényes jogait.

A taláros testület verdiktje idáig hatályos, értelmetlen jogszabályt semmisített meg. Ugyanis eddig a melegek egyénileg adoptálhattak gyermeket, de amint regisztrált házasságra léptek, ez a joguk megszűnt. Emiatt sokan inkább hivatalosan nem jelentették be, hogy közös háztartásban élnek. Csehországban jelenleg 1800 meleg él regisztrált házasságban. Számuk a mostani döntés után nyilvánvalóan lényegesen emelkedni fog. Jan Kozubík, a cseh melegek egyenjogúságáért küzdő aktivista szerint a továbbiakban azt szeretnék elérni, hogy a meleg párok teljes körű szülői jogot szerzhessenek.

Több cseh pszichológus szerint

nem a szülők azonos vagy egymástól eltérő neme határozza meg, hogy a gyermek harmonikus fejlődését elősegítő környezetben nevelkedik-e. 

– Számos olyan esetet ismerek, amely azt igazolja, hogy a meleg párok örökbefogadott gyermeke boldogan él és különösebb gond nélkül nevelkedik a körükben. Természetesen ezeket a pozitív példákat sem lehet általánosítani – nyilatkozta Zbynek Vybíral, a brnói Masaryk Egyetem pszichológiai tanszékének vezetője.

nol.hu

Témák