A skót kormány Angliát megelőzve akarja legalizálni a melegházasságot | Háttér Társaság

A skót kormány Angliát megelőzve akarja legalizálni a melegházasságot

"Elkötelezettek vagyunk az igazságos és egyenlő Skócia mellett, ezért szándékunkban áll megvalósítani azokat a terveket, amelyek engedélyezik az azonos neműek házasságát és bejegyzett élettársi kapcsolatok egyházi megáldását. Hisszük, hogy helyesen cselekszünk" - jelentette ki Nicola Sturgeon skót miniszterelnök-helyettes szerdán, miután Londonban David Cameron konzervatív brit kormányfő is megerősítette eltökéltségét a melegházasság legalizálása mellett.

Cameron kedden este brit melegvezetők előtt beszélve dicsérte az esélyegyenlőség terén az elmúlt negyven évben elért eredményeket és kijelentette: "Teljes az eltökéltségem arra, hogy ez a koalíciós kormány folytassa ezt a hagyományt azáltal, hogy törvényt hoz a melegházasságról a parlamentben". A brit miniszterelnök szerint konzervatív pártja " múltban tévesen hitte úgy, hogy a házasság heteroszexuális párok kizárólagos joga", és ez eleve megakadályozta a konzervatív beállítottságú személyeket abban, hogy támogassák az ügyet.

A melegházasságról Skóciában folytatott "nemzeti konzultáció" keretében 80 ezer ember nyilvánított véleményt, 65 százalékban támogatólag. A skóciai katolikus és anglikán egyház ugyanakkor azzal vádolja a függetlenségpárti Skót Nemzeti Párt vezette kormányt, hogy "nagyszabású veszélyes társadalmi kísérletbe" fogott a melegházasság legalizálásának tervével. A tervek szerint az egyházakat nem köteleznék melegházasságok celebrálására.

Hatter.hu

Témák