A strasbourgi emberi jogi bíróság és a német alkotmánybíróság is bővítette a meleg párok örökbefogadási jogait | Háttér Társaság

A strasbourgi emberi jogi bíróság és a német alkotmánybíróság is bővítette a meleg párok örökbefogadási jogait

Az azonos nemű párok örökbefogadási jogait erősítő határozatot hozott kedden az Emberi Jogok Európai Bíróság. A strasbourgi székhelyű testület jogsértőnek mondta ki azt, hogy Ausztriában az azonos nemű párok egyik tagja nem fogadhatja örökbe társának gyermekét, miközben a heteroszexuális, nem összeházasodott párok előtt nyitva áll ez a lehetőség.

Gabriele Heinisch-Hosek osztrák nőügyi és esélyegyenlőségi miniszter üdvözölte a strasbourgi ítéletet és "irányadónak" nevezte azt. Meggyőződésének adott hangot, hogy az ítélet nyomán új lendületet kap a bejegyzett élettársi kapcsolatban élő homoszexuális párok teljes jogegyenlőségének megteremtéséről folyó vita Ausztriában.

A téma megosztja az osztrák kormánykoalíciót. Az Osztrák Szociáldemokrata Párthoz (SPÖ) tartozó Heinisch-Hosek korábban is szorgalmazta már az örökbefogadási jog kiterjesztését az azonos nemű párokra és azt is, hogy leszbikus párok mesterséges megtermékenyítést vehessenek igénybe. A mesterséges megtermékenyítés kérdését az osztrák alkotmánybíróság jelenleg vizsgálja.

A másik kormánypárt, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) mindeddig ellenezte mindkét törekvést. Reinhold Mitterlehner családügyi miniszter (ÖVP) ugyanakkor a múlt úgy fogalmazott: bár az ÖVP "nem törekszik" ilyen szabályozásra, de "ez nem jelenti azt, hogy nem fogadja el a társadalmi változásokat".

Az örökbefogadás kérdésében egy osztrák leszbikus pár azt követően fordult a strasbourgi testülethez, hogy 2006-ban egy tartományi bíróság, majd az osztrák legfelsőbb bíróság is elutasította kérelmüket. Az osztrák bírói testületek úgy ítélkeztek, hogy bár a törvény nem fejti ki a "szülők" fogalmának jelentését, egyértelműen egy férfit és egy nőt értenek alatta, ezért amennyiben a gyermek mindkét szülője él, nem indokolt, hogy örökbefogadó szülő helyettesítse az egyiküket.

A strasbourgi bíróság ezzel szemben kimondta, hogy az osztrák szabályozás hátrányosan megkülönbözteti a heteroszexuális párokkal szemben a homoszexuálisokat, s ezzel sérül az Emberi Jogok Európai Egyezményének 14., a diszkrimináció tilalmáról szóló cikke, valamint a magán- és a családi élet tiszteletben tartásáról szóló 8. cikk.

Az emberi jogi bíróság egyúttal megfogalmazta azt is, hogy az országoknak nem kötelező örökbefogadási lehetőséget biztosítaniuk nem házas párok számára.

Ausztriában 2010 óta van lehetőség arra, hogy meleg és leszbikus párok bejegyzett élettársi kapcsolatra léphessenek. Házasságot csak különböző nemű párok köthetnek az osztrák jog szerint.

Egy kedden közzétett friss statisztikai adat szerint tavaly 386 azonos nemű pár adott hivatalos formát kapcsolatának. Az első évben 705 pár élt ezzel a lehetőséggel, míg 2011-ben 433.

Ugyancsak kedden a német alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek minősítette azt a szabályt, miszerint tilos örökbe fogadni a partner korábban örökbefogadott gyermekét. A szabály sérti az egyenlő elbánás elvét az érintett gyermek és az örökbefogadásból kizárt személy esetében is - indokolta a karlsruhei testület a döntést.

A különböző nemű és az azonos nemű párok megkülönböztetése az úgynevezett szukcesszív - egymás utáni - örökbefogadás esetében sem indokolt, mert a partner örökbe fogadott gyermekének örökbefogadása mindenképpen a gyermek javát szolgálja, elsősorban jogi értelemben, és mindenekelőtt az öröklési jog területén - közölte az alkotmánybíróság, hozzátéve, hogy az egymás utáni örökbefogadás még "fejlődéslélektanilag is stabilizáló hatást fejthet ki" a gyermekre.

A döntés értelmében a törvényhozónak 2014. június 30-ig kell az ítélethez igazítani a szabályokat. Az illetékes hatóságok azonban addig sem tilthatják meg az örökbefogadásnak ezt a formáját a bejegyzett élettársi kapcsolatban élő azonos nemű pároknak.

Az alkotmánybíróság egy münsteri nő alkotmányjogi panaszával kapcsolatban hozta az ítéletet. A panaszos partnere örökbefogadott gyermekét kívánta örökbe fogadni, de ezt a hatályos jogszabályokra hivatkozva valamennyi bíróság elutasította.

MTI

Témák