A szervezők szerint soha annyian nem voltak a melegfelvonuláson, mint az idén | Háttér Társaság

A szervezők szerint soha annyian nem voltak a melegfelvonuláson, mint az idén

A menetA Budapest Pride szervezői szerint soha nem voltak annyian a melegfelvonuláson, mint az idén; úgy értékelték, hogy az esemény békésen zajlott, s a rendőrségnek köszönetet mondtak a biztosításért. Az eseményt a demonstráció ellenzőinek nem sikerült megzavarniuk, de utána a Kossuth Lajos téren dulakodás alakult ki, és több embert is őrizetbe vettek. A menethez egy időre Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Egyesült Államok budapesti nagykövete is csatlakozott. A testőrökkel körülvett diplomata beállt a felvezető kamion mögé, és egy kisebb szivárványszínű zászlóval az Izabella utcáig együtt sétált a tömeggel. A felvonulás résztvevői között az MTI tudósítói Józsa Istvánt és Szanyi Tibort, az MSZP parlamenti képviselőit, valamint Kunhalmi Ágnest, a párt elnökségének tagját, továbbá Szabó Rebeka és Scheiring Gábor jelenlegi, illetve Kaufer Virág egykori LMP-s országgyűlési képviselőt is látták.

A felvonulás délután négy óra után a Városligettől indult, és a Kossuth térnél hat óra után fejeződött be. A rendőrség nagy erőkkel biztosította a felvonulást, az Andrássy út mellékutcáit pedig lezárták. Horváth Katalin Fanni, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője este az MTI-nek azt mondta: a vonulásos rendezvény békésen véget ért, intézkedésre nem volt szükség. Jelezte ugyanakkor, hogy más rendezvénnyel összefüggésben történtek rendőri intézkedések.

Az egyik résztvevőAz MTI tudósítója egyebek mellett azt látta, hogy a Kossuth tér és az Alkotmány utca sarkán kiemeltek egy horogkeresztes sálat viselő embert, és egy kisbuszba ültették, ezt követően kisebb dulakodás alakult ki, de kutyás rendőrök és több sornyi rohamrendőr elzárta a kisbuszt, amellyel elszállították az előállítottat.

Az MTI tudósítói arról is beszámoltak, hogy a felvonulás ellenzői paradicsommal dobálták a rendőröket. Az újságírók közölték azt is, hogy néhányan az ellenzők közül nekimentek az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út kereszteződésében felállított külső kordonnak, de a rendőrök megakadályozták, hogy a belső kordonon is átjussanak. Amikor a menet az Oktogonhoz ért, ahol a kordonok mögött 100-200 ember gyűlt össze, köztük mintegy 30-an kiabáltak és szidalmazták az elvonulókat, többen azt skandálták, "mocskos buzik", válaszul a tömegből azt kiabálták: "mocskos nácik".

A rendőrök nemcsak a kordonon kívül, hanem azon belül is felsorakoztak, az Oktogonnál két busznyi rohamrendőr ment át a megnyitott kordonok mögé. A Paulay Ede utcánál feltartóztatták a hangoskodó csoportot, nem engedték őket tovább, és újra igazoltatták őket. Ahogy a menet haladt, sorra zárták le az Andrássy útra merőleges mellékutcákat. Az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkán a kordonon túl tömegével kiabáltak a menet résztvevőinek, de a könnygázspray-vel is felszerelt rendőröket is szidalmazták.

Zagyva György Gyula acsarkodikNagy Szilvia, a Budapest Pride egyik szervezője az MTI-nek azt mondta, sikerként értékelik, hogy a rendőrség korrekt módon biztosította a rendezvényt, és a résztvevők biztonságban érezték magukat. A Kossuth téri atrocitásokkal kapcsolatban úgy vélte, a felvonulás ellenzőinek csak az volt fontos, hogy valakinek nekironthassanak. A szervezők a felvonulás zárásakor mindenkit távozásra hívtak fel, és arról beszéltek, tiszteletben kell tartani az emberi jogokat és az emberi méltóságot. Karsay Dorottya, a rendezvény szóvivője azzal kapcsolatban, hogy nem vonultak el a Kossuth térig, azt mondta, a program nem ért véget idő előtt, azt így tervezték.

A tüntetés ellenzői között ott volt Zagyva György Gyula, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) tiszteletbeli elnöke, a Jobbik országgyűlési képviselője, aki a rendőröknek - az MTI tudósítójának jelentése szerint - azt mondta, magánemberként jelent meg a rendezvényen.

MTI

Témák