Az Ecce Homo kiállítás lett a bűnbak a belgrádi melegfelvonulás betiltása ügyében | Háttér Társaság

Az Ecce Homo kiállítás lett a bűnbak a belgrádi melegfelvonulás betiltása ügyében

A kiállítás egy látogatója fotózza a Nemzetközi szervezetek súlyosan elmarasztalták Szerbiát a szombatra tervezett belgrádi melegfelvonulás betiltását, amelyhez a szerb kormányfő szerint jelentősen hozzájárult az Ecce Homo című, Jézus Krisztust homoerotikus kontextusban ábrázoló svéd fotókiállítás megrendezése.

Ivica Dacic miniszterelnök, belügyminiszter a világszerte erőszakos tüntetéseket kiváltó iszlámellenes filmhez, A muszlimok ártatlanságához és a különféle nyugati sajtótermékekben megjelent Mohamed-karikatúrákhoz hasonlította Elisabeth Ohlson Wallin fotótárlatát, amely szerinte "nyilvánvaló provokáció", és nagy mértékben hozzájárult, hogy be kellett tiltani az október 6-i melegfelvonulást.

A nacionalistákkal koalícióban kormányzó szocialista miniszterelnök szerint a kiállítás esetében "nem a kifejezési szabadság jogáról van szó, hanem közvetlen provokációról, amely destabilizálhatja a viszonyokat az országban"; senkinek sincs joga megsérteni a vallásos érzelmeket, tette hozzá.

Az Irinej szerb pravoszláv egyházfő által is kritizált kiállítást a követelések ellenére a kormány nem tiltotta be, de 2000 rendőr védelme mellett tartották meg szerdán este. A svéd fotóművész alkotásai melegek, leszbikusok, transzvesztiták, AIDS-betegek társaságában ábrázolják Krisztust, az utolsó vacsorán például őt magát is tűsarkú cipőben.

A belgrádi meleghét szervezői felszólították a hatóságokat, hogy tárják a nyilvánosság elé, milyen fenyegetések igazolják a szombati felvonulás betiltását.

Az ENSZ, az Európai Unió és Amnesty International súlyosan elmarasztalta Szerbiát a melegrendezvény betiltásáért.

Az Európai Unió bővítési biztosa, Stefan Fuele is kérte, hogy vizsgálják ki a résztvevők elleni fenyegetéseket, és sajnálatát fejezte ki, hogy azokat a szerb hatóságok eléggé súlyosnak ítélték ahhoz, hogy betiltsák a melegek rendezvényét. Uniós illéketesek nem győzték hangsúlyozni, hogy melegfelvonulás megrendezése nem feltétele az uniós csatlakozásnak, ugyanakkor az emberi jogok tiszteletben tartását várják el a csatlakozásra törekvő országoktól.

Brigitta Ohlsson svéd EU-ügyi miniszter, aki beszédet mondott volna a melegfelvonuláson, hangsúlyozta, hogy az EU-tagországoknak és a tagjelölteknek tiszteletben kell tartaniuk a kisebbségek jogait, a szólás- és a gyülekezési szabadságot.

Navi Pillay, az ENSZ emberi jogi főbiztosa felszólította a szerb hatóságokat, hogy tűzzenek ki új időpontot a rendezvénynek, amelynek biztonságos megtartásához felajánlotta saját hivatalának a segítségét is. Az államoknak küzdeniük kell az előítéletek ellen, nem meghajolniuk előttük - hangoztatta.

A londoni központú nemzetközi emberi jogi szervezet, az Amnesty International szerint a tilalommal Szerbia megsértette saját törvényeit és alkotmányát, "a Belgrade Pride 2012 betiltása az előítéletek győzelmét, az emberi jogok és a józan ész szomorú vereségét jelenti".

A bírálatokra reagálva Ivica Dacic miniszterelnök, belügyminiszter úgy reagált, hogy inkább kritizálják őt a parádé betiltásáért, mint "akár csak egyetlen emberélet elvesztéséért".

Hatter.hu

Témák