Ázsia első melegsportfesztiválját rendezik Nepálban | Háttér Társaság

Ázsia első melegsportfesztiválját rendezik Nepálban

Ázsia első melegsportfesztiválját rendezik meg Nepálban, amely a monarchia bukása óta nagyon barátságosnak mutatkozik a melegekkel szemben. Az őszre tervezett eseményre legalább 200 hazai atlétát várnak, de szívesen látnak külföldieket is, feltéve, hogy maguk fedezik utazási költségüket. Az eseményt a Blue Diamond Society nevű katmandui melegszervezet rendezi hagyományteremtő szándékkal és abban a reményben, hogy a sportfesztivál idővel nemzetközivé szélesedik. A rendezvény nyitott lesz a térségben nagy hagyománnyal rendelkező hidzsrák (eunuchok) mint transzneműek előtt is.

"Az emberek tisztelik és komolyan veszik azokat, akik sportolnak. Az ehhez hasonló rendezvények azt üzenik a világnak, hogy ugyanolyan normálisak vagyunk, mint bárki más" - mondta Sunil Babu Pant, a szervező melegegyesület vezetője, az (Egyesült) Nepáli Kommunista Párt parlamenti képviselője. Pant közlése szerint a Blue Diamond National Sport Competition elnevezésű melegsportfesztivált 1,6 millió nepáli rúpiával (kb. 20 ezer dollár) támogatja Ausztrália. Az atléták olyan sportágakban mérhetik össze teljesítményüket, mint a röplabda, a távolugrás, a labdarúgás, a tenisz, a küzdősportok vagy a jóga. A versenyt szeptember végére vagy október elejére tervezik.

A köztársasági Nepál előkészületben lévő alkotmánya a világ egyik leghaladóbbjának ígérkezik: elismeri a harmadik nemet, engedélyezi az azonos neműek házasságát, és tiltja a nemi identitáson vagy a szexuális érdeklődés irányán alapuló megkülönböztetést.

Hatter.hu

Témák