Ázsiai "melegolimpiát" rendeztek Nepálban | Háttér Társaság

Ázsiai "melegolimpiát" rendeztek Nepálban

A nepáli melegolimpia nyitógálájaTranszneműek szépségversenyével fejeződött be vasárnap Katmanduban az első dél-ázsiai lmbti sportfesztivál, amelyen mintegy háromszáz - ambíciózus elnevezése ellenére jobbára csak nepáli - atléta indult; a háromnapos nepáli "melegolimpia" díszvendége a bevallottan homoszexuális és HIV-pozitív Greg Louganis ötszörös olimpiai bajnok és hatszoros világbajnok műugró volt.

A pénteken kezdődött sportfesztivál rendezvényeit a Dasharath Rangashala stadionban és a Nemzeti Színház épületében tartották. A himalájai ország 35 körzetéből érkezett atléták a világszerte ismert sportokon kívül hagyományos dél-ázsiai sportágakban, így például a kabbadi nevű csapatsportban mérték össze tudásukat, helyszíni beszámolók szerint nem mindig ismerve és betartva a szabályokat. A csapatok nem földrajzi térségek szerint oszlottak meg, hanem a hindu mitológia homoszexuális alakjainak neve alatt alkottak egymással versengő csoportokat. A 3000 méteres síkfutásban mintegy két tucat heteró is csatlakozott a melegekhez.

Greg Louganis a szervezők körébenSunil Babu Pant parlamenti képviselő, a legismertebb nepáli melegaktivista, a Kék Gyémánt Társaság nevű melegszervezet elnöke azt mondta, hogy kilencszázan pályáztak a részvételre szerte Ázsiából, de a legtöbben anyagi okokból nem tudtak elutazni a "világ tetejére". Az amerikai nagykövetség azzal támogatta a sportfesztivált, hogy meghívta Greg Louganist. A meleg műugró nyitotta meg a játékokat, amelyeket "izgalmas kezdetnek", "a hasonlóságok és a különbözőségek ünnepének" nevezett.

A pillanatnyilag legmelegbarátabb ázsiai országban a világon elsőként a tavalyi népszámlálás alkalmával összeszámolták a "harmadik nem" képviselőit is, idén pedig a kormány úgy döntött, hogy külön személyi igazolványt bocsát ki azoknak, akik nem érzik magukat sem férfinak, sem nőnek.

Sunil Babu Pant reméli, hogy évente megrendezhetik a fesztivált, amely a nepáli melegek szerint hozzájárulhat a szexuális kisebbségek elfogadtatásához.

Hatter.hu

Témák