Bejegyzett élettársak is lehetnek püspökök az anglikán egyházban | Háttér Társaság

Bejegyzett élettársak is lehetnek püspökök az anglikán egyházban

Bejegyzett élettársi kapcsolatban élő homoszexuális férfiakat is püspökké szentelhetnek a jövőben az anglikán egyházban, de csak azzal a feltétellel, hogy a párkapcsolat ellenére tartózkodnak a nemi élettől; az erről szóló döntést december végén hozta meg az egyház illetékes püspöki testülete, de csak pénteken jelentették be egy hivatalos közleményben. A döntéssel egy másfél éve érvényben lévő moratóriumot oldottak fel.

"A Püspökök Háza megerősítette, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolatban élő, de nemi életet az egyház tanításával összhangban élő lelkészek tekintetbe vehetők mint püspökjelöltek. A Ház úgy véli, igazságtalan lenne bárkit olyat is kizárni a püspöki tisztségre jelöltek közül, aki a szexuális erkölcsre vagy a magánélet más területeire vonatkozó egyházi tanítással teljes összhangban éli életét" - közölte a püspöki kar nevében Graham James norwichi püspök.

A diakónusi vagy a papi pálya már eddig is nyitva állt a bejegyzett élettársi kapcsolatban élő, de önmegtartóztatást vállaló anglikánok előtt. A püspöki pálya ügyében nem volt egyértelmű állásfoglalás, ezért 2011 júliusában moratóriumot rendeltek el bejegyzett élettársi kapcsolatok élő lelkészek püspökké szentelésére. Az önmegtartóztatást illetően elegendő, ha a felszentelendő klerikusok (nem ellenőrizhető) ígéretet tesznek a nemi élet mellőzésére.

A másfél évig tartó tűnődést a kérdésről egy évvel azután rendelték el, hogy másodszor is meghiúsult a tisztségre minden tekintetben alkalmas, teológiai szaktekintélynek számító és a hívek körében is népszerű Jeffrey John homoszexuális lelkész püspöki kinevezése. A londoni anglikán pap már 2003-ben kénytelen volt önként lemondani püspökké szenteléséről, miután annak terve felbőszítette az egyház konzervatív szárnyát.

Ultrakonzervatív egyházi személyiségek szerint "nagy cirkusz" várható a 80 millió hívet számláló anglikán világközösségben, amikor majd felszentelik az első, bejegyzett élettársi kapcsolatban élő homoszexuális püspököt. Nagy-Britanniában 2005 óta létesíthetnek bejegyzett élettársi kapcsolatot azonos neműek.

Hatter.hu

Témák