Belgrádban október 6-án tartanák a melegfelvonulást, de a kormány nem támogatja | Háttér Társaság

Belgrádban október 6-án tartanák a melegfelvonulást, de a kormány nem támogatja

Szerb melegaktivisták október 6-ra kitűzték az idei belgrádi melegfelvonulás időpontját, de a májusi választások nyomán alakult új, az európéer kormányt felváltó nacionalista-szocialista koalíció elődjétől ellentétben nem támogatja a nagy biztonsági kockázattal járó rendezvény megtartását.

A szervezőbizottság egyik tagja, Goran Miletic szeptember 20-án jelentette be, hogy október 6-ra tűzték ki a felvonulás időpontját, bár a szervezők részéről bármely nap elindulhat a menet. Az aktivista hangsúlyozta, hogy a "parádé" próbakő lesz a nacionalista Szerb Haladó Párt (SNS), a Szerb Szocialista Párt (SPS), a Nyugdíjasok Egyesült Pártja (PUPS), az Egységes Szerbia (JS) és a Szerbiai Egyesült Régiók (URS) alkotta kormány számára.

Miletic diplomatikusan úgy fogalmazott, hogy az új kormány nem jelenti okvetlenül sem pozitív, sem negatív változást, ugyanakkor maga is elismerte, hogy "nincs garancia arra, hogy a hatóságok idén nem sértik meg újra az alkotmányt a felvonulás betiltásával".

A szélsőjobboldali, ultranacionalista huligánok fenyegetése miatt tavaly még a melegbarát kormány sem engedte megtartani a prájdot, idén pedig Ivica Dačić szocialista miniszterelnök, belügyminiszter már előre közölte, hogy a belgrádi melegfelvonulás nem tekintendő sem emberi jogi kérdésnek, sem belépési engedélynek az Európai Unióba.

Dačić szerint a felvonulás merőben közbiztonsági kérdés, "másfelől vannak olyan országok, amelyek nem rendeznek melegfelvonulást, mégis az EU tagjai".

Hatter.hu

Témák