Beterjesztették a melegházasság engedélyezéséről szóló brit törvényjavaslat | Háttér Társaság

Beterjesztették a melegházasság engedélyezéséről szóló brit törvényjavaslat

Beterjesztette pénteken a londoni alsóház elé a brit kormány az azonos neműek házasságának engedélyezéséről szóló törvényjavaslatot. A jogszabály, amelyről a képviselők várhatóan februárban szavaznak, bizonyosra vehető elfogadása után lehetővé teszi, hogy az azonos nemű párok akár polgári, akár egyházi szertartás keretében házasságra lépjenek egymással. A konzervatív-liberális kormánykoalíció által több havi konzultációs folyamat után összeállított törvénytervezet ugyanakkor nem kötelezi az egyes egyházakat az azonos neműek összeadására vallási szertartás keretében.

A pénteken beterjesztett jogszabálytervezet már a konzultációs folyamat időszakában ostoroztak brit egyházi vezetők. Vincent Nichols, Westminster érseke, az ötmillió hívőt számláló angol-walesi katolikus közösség legfőbb vallási méltósága karácsonyi miséjén kijelentette, hogy az azonos neműek házasságának törvényesítése egyik politikai párt választási programjában sem szerepelt, ezért a módosítás "demokratikus szempontból törvényalkotási romhalmaz". Erre a politikai manőverre "még George Orwell is büszke lehetne" - tette hozzá Nichols érsek, utalva az 1984 című híres negatív politikai utópia szerzőjére.

A Nagy-Britanniában államegyháznak minősülő anglikán unió - amelynek első számú vezetője a mindenkori brit uralkodó - már tavaly nyáron éles hangú nyilatkozatban vetette el az azonos neműek házasságának engedélyezését célzó módosítást. A júniusban közzétett állásfoglalás szerint az anglikán egyház "nem tudja támogatni" azt a javaslatot, amelynek alapján a pároknak "nemüktől függetlenül" lehetőségük lenne a házasságkötésre, mivel ez a házasságnak mint "férfi és nő egybekelésének lényegi, a történelem során intézményesült jellegét változtatná meg".

A kérdés a Liberális Demokratákkal koalícióban kormányzó Konzervatív Pártot is megosztja; a párt alsóházi frakciójának harmada hírek szerint ellenzi a törvénymódosítást. A jogszabályi változtatás mindazonáltal valószínűleg így is kényelmes többséggel átmegy majd, mivel a liberális koalíciós partner és az ellenzéki Munkáspárt egyöntetűen támogatja az azonos neműek házasodási jogának megteremtését.

mti

Témák