Bevallottan meleg költő szaval Obama beiktatásán | Háttér Társaság

Bevallottan meleg költő szaval Obama beiktatásán

Richard BlancoAz amerikai történelemben első ízben egy homoszexualitását nyíltan vállaló költő mond verset a második elnöki mandátumát megkezdő Barack Obama beiktatási ünnepségén január 21-én.

A szervezők szerdán jelentették be, hogy választásuk a kubai származású Richard Blancóra esett. A 44 éves költő az első latin gyökerű, vállaltan homoszexuális, egyben a legfiatalabb költő az amerikai elnöki beiktatások történetében.

Blanco, a City of a Hundred Fires és a Looking for the Gulf Motel című kötetek szerzője, külön e célra költött versét szavalja el a washingtoni Capitolium lépcsőjén.

A költő elmondta az NPR rádiónak, hogy noha Kubában fogant, ő már Spanyolországban született, majd szülei véglegesen az Egyesült Államokba emigráltak.

 homoszexualitását maguk a beiktatási ünnepség szervezői sem titkolták, közleményükben megjegyezve, hogy a költő műveiben családja Kubából való emigrálásának történtét és "kubai-amerikai meleg férfiként megélt identitásainak kölcsönhatását" dolgozza fel.

"Blanco írása csodálatosan illik egy olyan beiktatáshoz, amely az amerikai nép erejét és nemzetünk nagyszerű sokszínűségét ünnepli" - méltatta a költőt Obama elnök.

Hatter.hu

Témák