Bővítené a meleg párok örökbefogadási jogát a svájci parlament | Háttér Társaság

Bővítené a meleg párok örökbefogadási jogát a svájci parlament

Engedélyezné a meleg párok számára egymás biológiai gyermekének örökbefogadását a svájci parlament kantonokat tömörítő háza, az úgynevezett Államtanács. A testület 21:19 arányban szavazta meg szerdán az erről szóló indítványt. Ha a parlament másik, közvetlenül választott háza is megszavazza a javaslatot, a kormány kénytelen lesz módosítani a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényt. Az államtanácsi jóváhagyással sikerrel vette az első akadályt a meleg párok örökbefogadási jogainak bővítését célzó kezdeményezés.

Az indítvány támogatói utaltak a társadalmi valóságra, arra, hogy a gyermekek többsége immár nem hagyományos házasságban nő fel, és hangsúlyozták, hogy az örökbefogadás engedélyezése a gyermekek érdekeit szolgálja. A liberális FDP képviselője szerint kizárólagos kritérium lenne a gyermek érdeke, amelyet esetről-esetre vizsgálnának meg, és nincs ok arra, hogy eleve, elvi alapon megtagadják azonos nemű pároktól az örökbefogadás jogát.

A beadvány ellenzői sem vitatták, hogy a jelenlegi szabályozás egyenlőtlenül kezeli a homoszexuálisokat, de azzal érveltek, hogy "szándékolt egyenlőtlenségről" van szó. A Keresztény Néppárt képviselője azt mondta, nem vitatja, hogy a melegek is ugyanúgy képesek törődni a gyerekekkel, mint a heteroszexuálisok, de szerinte a bejegyzett élettársi kapcsolat teljes egyenjogúsítása a házasság fogalmának "lopakodó kiüresítését" jelentené. Konzervatív politikusok bevallottan attól is tartanak, hogy az örökbefogadás legalizálása után engedélyezhetik a művi megtermékenyítést is az azonos nemű pároknak.

A berni kormány (szövetségi tanács) nem támogatja az örökbefogadás intézményének korlátlan megnyitását a homoszexuális párok előtt, arra hivatkozva, hogy annak még nincs meg a társadalmi támogatottsága, de a kormány is megengedné a "mostohagyerek-adoptálást". - A jelenlegi helyzet nem kielégítő - mondta a szerdai vitában Simonetta Sommaruga igazságügy-miniszter, rámutatva, hogy míg egyedülállók szexuális irányultságuktól függetlenül örökbefogadhatnak gyermeket, addig heteroszexuális élettársak vagy bejegyzett élettársi kapcsolatban élő meleg párok nem tehetik meg ugyanezt.

A Swissinfo.ch internetes portál szerint a múlt év végéig 10 ezer ember létesített bejegyzett élettársi kapcsolatot Svájcban, a Pink Cross svájci meleg ernyőszervezet becslése szerint az országban 30 ezer gyermek nevelkedik szivárványcsaládokban (más becslések szerint 6 ezer). A Pink Cross szerint a bejegyzett élettársi kapcsolat elismerése segítette a melegek társadalmi elfogadását.

Hatter.hu

Témák