Büntetni fogják a homoszexualitás nyilvános megjelenítését egész Oroszországban | Háttér Társaság

Büntetni fogják a homoszexualitás nyilvános megjelenítését egész Oroszországban

Tizenhatezer dollárig terjedő pénzbüntetéssel sújthatják a "homoszexuális propagandát" Oroszországban, miután a parlament várhatóan még januárban elfogadja az erről szóló törvényt. Vasárnap Voronyezsben homofóbok támadtak rá egy engedélyezett melegtüntetés résztvevőire, kedden Moszkvában vertek véresre parlament előtt tüntető melegjogi aktivistákat.

A jogszabály - amelynek elfogadását a Kreml és az orosz ortodox egyház szorgalmazta - kimondja, hogy egész Oroszországban jogellenes "a homoszexuális, leszbikus, biszexuális és transznemű propaganda". A törvény alapján tilos lesz minden olyan nyilvános rendezvény, amelyen kiállnak a melegek jogai mellett.

Szentpéterváron és más orosz városokban már 2006 óta érvényben vannak hasonló helyi rendeletek.

Vasárnap a Moszkvától 500 kilométerre délre fekvő Voronyezsben maréknyi melegaktivista tüntetett az új törvénytervezet ellen, de sokszoros túlerőben lévő ellentüntetők támadtak rájuk: előbb hógolyóval dobálták meg őket, majd tettlegességre vetemedtek, s legalább egy felvonuló orvosi kezelésre szorult. Kedden Moszkvában a parlament előtt ketchuppal és tojással dobáltak meg homofóbok tüntető melegjogi harcosokat, akik közül többeket meg is rugdostak, vér is folyt.

Decemberben Moszkvában 16 dollárnyi pénzbüntetésre ítélték "garázdaságért" Pavel Szamburov melegaktivistát, akik a homofób törvény elleni tiltakozásul azonos nemű kedvesével csókolózott a parlament épülete előtt. Ha az új törvényt elfogadják, ugyanezért, mint bűncselekményért már 16 ezer dollárnak megfelelő pénzbírságot is kiszabhatnak. A csókjelenet után egyébként vallási fanatikusok tojással dobálták meg a parlament előtt tüntető melegjogi aktivistákat, s bár a rendőrség a homofóbokat is előállította, őket hamar elengedték, míg a melegaktivistákat 30 órán át tartották bezárva egy jéghideg furgonban, majd egy fűtetlen fogdában.

Az új orosz jogszabály része annak az igyekezetnek, amellyel a Kreml és az orotodox egyház próbálja előtérbe helyezni a "hagyományos orosz értékeket", amelyek szerintük szembenállnak a nyugati liberális értékekkel. Az elmúlt hónapokban több hasonló törvényt fogadtak el sietősen az "orosz ifjúság védelmében". Betiltottak többek között bizonyos internetes tartalmakat és nyomtatott kiadványokat, amelyek a hivatalos szervek megítélése szerint "szélsőségesek" vagy nem valók a fiatal közönségnek.

Gyenyisz Volkov, egy független közvélemény-kutató, a Levada központ szociológusa szerint a homoszexualitást megbélyegző törvény az orosz kormányzati irányítás "általános logikájába" illeszkedik, amely szerint korlátoznak egy sereg szabadságjogot. A Levada intézet 2012-es felmérése szerint Oroszországban a lakosság csaknem kétharmada szerint a homoszexualitás "morálisan elfogadhatatlan, és elítélendő". Az oroszok majdnem fele ellenzi a melegfelvonulásokat, a melegházasságot, és a lakosság csaknem egyharmada úgy hiszi, a homoszexualitás betegség.

A szóban forgó jogszabály támogatói azzal érvelnek, hogy a kiskorúakat meg kell védeni a "homoszexuális propagandától", mivel még nem képesek kritikusan értékelni az információkat. "Ez a propaganda jelen van a tömegmédiában és azokon a nyilvános rendezvényeken is, amelyek a homoszexualitást mint normális viselkedést népszerűsítik" - mondja ki a törvény.

A Szovjetunió összeomlása után bevezetett demokratikus reformok részeként éppen 20 évvel ezelőtt törölték el azt a sztálinizmus idején született jogszabályt, amely 5 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtotta a homoszexualitást. A volt szovjet tagköztársaságok közül Türkmenisztánban és Üzbegisztánban büntetik az azonos neműek közötti párkapcsolatot.

Hatter.hu/MTI

Témák