Cenzurázatlanul is megjelenik az első burmai "melegregény" | Háttér Társaság

Cenzurázatlanul is megjelenik az első burmai "melegregény"

 melegtémájú burmai regényA politikai olvadás jegyében jövőre cenzurázatlanul is megjelenteti saját hazájában melegtémájú regényét Nu Nu Yi, az egyik legismertebb burmai szerző, akit 2007-ben a legrangosabb ázsiai díjra, a Man Asian Literary Prize-ra is jelöltek.

Az írónő Smile As They Bow című könyve egyik azon kevés burmai regénynek; amelyet angolra is lefordítottak. Míg a regényt külföldön dicsérték, odahaza az országot uraló katonai junta cenzorai 1994-ben kivágták belőle a nyíltan homoszexuális vonatkozásokat.

A regény cselekménye a Taung Pyone-i fesztiválon játszódik, amelyen a burmai foklórban mindenütt jelenlévő szellemek ünneplése közben a formálisan betiltott szexuális kisebbségek, köztük a transzneműek is megmutathatják magukat.

A cselekmény középpontjában egy ötvenes éveiben járó transzvesztita médium és 20 éves tanoncának szerelmi bonyodalmai állnak; kettejük viszonya megszakad, amikor a fiatal férfi szerelmes lesz egy kolduló lányba.

Nu Nu Yi, az egyik legismertebb burmai íróA hajdani cenzorok által kihúzott jelenetek között van egyebek közt egy meghitt párbeszéd és az egyik szereplő azon felvetése, hogy talán már soha többé nem szeretkezik nővel.

Nem tetszett a cenzoroknak az sem, hogy az egyik feminin figura férjének nevezte férfipartnerét, és azt javasolták, hogy ehelyett nevezze őt a fiának. A szerző és cenzúra végül kiegyezett a "nevelt fia" formulában.

A délkelet-ázsiai országban hatalmon lévő junta demokratikus reformokat ígér, ennek egyik első eseményeként májusban megrendezhették Burma első gay pride-rendezvényét, egy többszázfős összejövetelt egy rangúni szállodában.

Hatter.hu

Témák