Darázsfészekbe nyúlt Zambiában Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár | Háttér Társaság

Darázsfészekbe nyúlt Zambiában Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár kétnapos hivatalos látogatást tett a minap Zambiában, hogy a homoszexuálisok jogainak elismerése mellett agitáljon, de nem sok szimpátiára talált nézeteivel a fekete-afrikai országban, amelyet a térség többi államához hasonlóan az extrém homofób populizmus sújt. A világszervezet első embere a lusakai parlamentben mondott beszédében sürgette, használják ki az alkalmat, hogy az országban éppen egy új alaptörvény elfogadásának az előkészületei zajlanak, és fogadjanak el egy az emberi jogok terén élenjáró, az idő próbáját kiálló új alkotmányt, fektessék alaptörvénye az emberek megkülönböztetésének tilalmat a szexuális orientáció alapján is.

A Xinhua hírügynökség jelentése szerint az ENSZ főtitkára távozása óta egyfolytában azon vitatkoznak Zambiában, hogy a világszervezet vezetője miért vette a fáradtságot, hogy Zambiába repüljön és ott homoszexuális jogokért emeljen szót, amikor úgymond sokkal égetőbb problémák is vannak. A Zambiai Szivárvány Koalíció nevű civil tömörülés felszólította Ban Ki Munt, hogy kérjen bocsánatot a zambiaiaktól, amiért "az erkölcsöt sértő bűnöket próbál beleszőni a társadalom szövedékébe". A tömörülés szerint a főtitkár "a gyarmatosítás új formájaként" idegen kultúrákat próbál meg ráerőszakolni az országra a segélyek fejében. Malekano Mwanza programigazgató szerint a homoszexualitás a többi mentális betegséghez hasonlóan terápiás kezelésre szorul.

Egyházi vezetők és ellenzéki politikusok leszögezték, hogy nem fogják támogatni semmiféle melegjogok elismerését, mivel "az országot a Biblia elvei vezérlik". "A jelenlegi alaptörvény preambuluma nagyon világos. Zambiát a bibliai elvek szerint fogják kormányozni, és ellenzékként az álláspontunk nagyon világos: mi nem fogunk támogatni semmiféle ilyen jogot" - jelentette ki egy sajtóértekezleten Felix Mutati, a parlamenti ellenzék vezére. Mutati felszólította a lusakai kormányt is, hogy maga is "valljon színt" a kérdésben.

Zambiában már 1998-ban felmerült a melegjogok kérdése, amikor megalakult a Legatra melegjogi szervezet, mely nagyon ellenséges fogadtatásban részesült. Christon Tembo akkori alelnök "a közerkölcs védelmében" felszólított minden olyan egyén letartóztatására, aki a melegjogok mellett agitál, Frederick Chiluba elnök pedig a Bibliával és a természettel ellentétesnek nevezte a homoszexualitást. Az afrikai országban törvény üldözi a homoszexualitást, és a "fajtalanságnak" már a kísérletét is hét évig terjedő börtön fenyegeti.

Hatter.hu

Témák