Egész Ukrajnában száműzik a nyilvánosságból a homoszexualitás megjelenítését | Háttér Társaság

Egész Ukrajnában száműzik a nyilvánosságból a homoszexualitás megjelenítését

A korábbi oroszországi kezdeményezésektől eltérően már nemcsak a kiskorúak körében, hanem általában is tiltaná és súlyos pénzbírsággal sújtaná a homoszexualitás "népszerűsítését" Ukrajnában a Moszkva-barát kormányzó Régiók Pártja (PR), amely a napokban erre vonatkozó törvénymódosító javaslatot terjesztett a kijevi törvényhozás elé. Vitalij Zsuravszkij, a PR parlamenti frakciójának tagja július 7-én nyújtotta be a parlamentnek indítványát, amelynek alapján 8,5 ezer hrivnyától 15,3 ezer hrivnyáig - mintegy 240 ezer forinttól 430 ezer forintig - terjedő pénzbírsággal büntetnék a homoszexualitás "propagálását".

Az ukrán közigazgatási törvények eszerinti módosítása bírság kiszabását tenné lehetővé a homoszexualitás, leszbikusság, biszexualitás és transzszexualitás nyilvánosság előtti "propagálásáért" – adta hírül hétfőn a Szegodnya című ukrán napilap online kiadása. A törvénymódosítás tervezetének értelmében "nyilvános cselekedetnek minősülne az olyan, mindenki számára elérhető információk terjesztése, amely káros befolyást gyakorolhat a lakosság erkölcsi és lelki fejlődésére, így például azt a tévképzetet keltheti a lakosság körében, hogy a hagyományos, azaz a férfi és nő, illetve a nem hagyományos, azaz az azonos neműek házassága társadalmilag egyenértékű".

Zsuravszkij szerint a törvénymódosítás elfogadása megteremtené a feltételeket ahhoz, hogy az ukrán társadalomban megszilárduljanak a nemzeti hagyományok és kulturális értékek, valamint segíthetne a demográfiai válság leküzdésében, a lakosság egészséges lelki, erkölcsi és testi fejlődésében. A régiópárti Vagyim Kolesznyicsenko, a kisebbségbarát ukrán nyelvtörvény egyik előterjesztője márciusban törvénymódosítási javaslatot nyújtott be a parlamentnek, amely - elfogadásának esetén - a fiatalkorúak körében tiltaná meg a homoszexualitás népszerűsítését.

mti

Témák