Egy emberként szavazta meg az orosz parlament a "melegpropagandát" tiltó törvényt | Háttér Társaság

Egy emberként szavazta meg az orosz parlament a "melegpropagandát" tiltó törvényt

Gyakorlatilag egyhangúlag fogadta el az orosz parlament pénteken első olvasatban azt a törvényjavaslatot, amely "a kiskorúak védelme" ürügyén az egész országban betiltja a homoszexualitás nyilvános megjelenítését; mindössze egyetlen képviselő voksolt nemmel a brutális indítványra, 388-an szavaztak igennel, és egy képviselő tartózkodott. A szavazás eredményét mennydörgő taps fogadta.

A tilalom megszegőit 500 ezer rubelig (3,5 millió forint) terjedő pénzbírság fenyegeti.

A jogszabályt a szibériai Novoszibirszk régió kezdeményezte, amely saját területén már korábban betiltotta a "homoszexuális propagandát".

A szavazás idején mintegy húsz melegjogi aktivista csókolózással tiltakozott a törvényjavaslat ellen; a tüntetőket vallási fanatikusok és ultranacionalisták tojással dobálták meg és szidalmazták, miközben a rendőrség előállította őket nem engedélyezett demonstráció megtartása címén.

Megfigyelők szerint a mesterségesen konstruált "melegkérdéssel" az orosz kormány egyrészt el akarja terelni a figyelmet a korrupcióról és a hatalmi önkényről, másfelől így akarja megkülönböztetni magát a "dekadens" Nyugattól.

Noha magát a homoszexualitást egyelőre nem üldözi a törvény, már évek óta tart az uszítás a melegek ellen. Egyes parlamenti képviselők és más közéleti személyiségek őket hibáztatják az alacsony születési rátáért, és a közalkalmazotti állásokból való eltávolításukat, kényszergyógykezelésüket, illetve száműzésüket követelik. Egy köztévés igazgató egy országosan sugárzott műsorban arról beszélt, hogy meg kellene tiltani a melegeknek, hogy vért, spermát vagy szervet adományozzanak, haláluk után pedig a szívüket ki kellene tépni és elégetni.

Hatter.hu

Témák