Egy titkos bíróság hét diákot csapott el homoszeuxalitás miatt a Harvardról 1920-ban | Háttér Társaság

Egy titkos bíróság hét diákot csapott el homoszeuxalitás miatt a Harvardról 1920-ban

Lmbt-diákok egy csoportja azt követeli az amerikai Harvard Egyetemtől, hogy adjon posztumusz tiszteletbeli diplomát annak a hét egykori hallgatónak, akit homoszexualitása miatt csaptak el közel egy évszázada. Mint nemrégiben kiderült, a világ egyik legrangosabb egyetemén hajdan titkos bíróság ítélkezett a meleg diákokról, akik közül kettő öngyilkos lett. A massachusettsi intézmény már bocsánatot kért a régmúlt gyalázatáért, de vonakodik posztumusz diplomát adni.

Az egyetem 2002-ben már bocsánatot kért a történetekért, de az lmbt-csoport ezt nem tartja elegendőnek, azt szeretné, ha a Harvard posztumusz tiszteletbeli diplomát adna a meghurcoltaknak és az egyetemről kizártaknak, és formálisan is eltörölné a titkos bíróságot, amely annak idején a homoszexuális tevékenységre vonatkozó vádakat vizsgálta a diákok körében. A törvényszék létezése hosszú évtizedeken át titokban maradt, csak 2002-ben derült rá fény, miután a Harvard Crimson diákújság egy riportere az egyetem archívumában rábukkant az erről szóló iratokra, és cikket írt a témáról.

Their Day in the Yard néven már 2010-ben megalakult egy lmbt-csoport, hogy a posztumusz diploma megadását sürgesse a 90 évvel korábben elcsapottaknak. A Change.org internetes portálon rövid idő alatt közel háromezren írták alá a posztumusz diploma odaítélését követelő petíciót, amelyet Lady Gaga látogatásához időzítve adtak át Drew Faust elnöknek. Az énekesnő a héten a bostoni egyetemen jelentette be Born This Way nevű szekálásellenes alapítványának létrehozását, amelynek egyik fő célja a melegek fiatalokat sújtó iskolai zaklatás felszámolása.

Noha az egyetem jelenlegi vezetése is mélységesen elítéli 1920-ban történteket, vonakodik posztumusz diploma kibocsátásától. 2002-ben az egyetem akkor elnöke, Lawrence Summers förtelmesnek és az egyetem értékei arculcsapásának minősítette a meleg hallgatók kizárását, a titkos törvényszék működését, és mélységes sajnálkozását fejezte ki a hajdani diákoknak és hozzátartozóiknak okozott szenvedések miatt.

A titkos törvényszék azután állt fel, hogy 1920 májusában öngyilkosságot követett el egy Cyril Wilcox nevű hallgató. Wilcoxnak tanulási problémái voltak, és ezért eltanácsolták az egyetemről. Amikor Wilcox fivére, George értesítette az egyetemet Cyril öngyilkosságáról, egyúttal átadott olyan leveleket, amelyekből kiderült, hogy Wilcox meleg hallgatók egy csoportjához tartozott. Vizsgálódása eredményeként a bíróság hét egyetemistát csapott el, köztük egy parlamenti képviselő fiát. A hallgatók egyike, a 23 éves Eugene Cummings véget vetett az életének a kollégium betegszobájában, miután a bíróság kihallgatta.

Hatter.hu

Témák