Elhunyt a leszbikus űrhajósnő | Háttér Társaság

Elhunyt a leszbikus űrhajósnő

Sally RideHatvanegyéves korában, hasnyálmirigyrákban hétfőn elhunyt az Egyesült Államok első női űrhajósa, a leszbikus Sally Ride, az egyetlen amerikai asztronauta, akiről tudni lehet, hogy a saját neméhez vonzódott. A nemzeti hősként és fiatal lányok nagy példaképeként tisztelt női asztronauta mássága a szélesebb nyilvánosság előtt titok volt egészen a haláláig. Homoszexualitását az általa alapított Sally Ride Science szervezet hivatalos gyászjelentése fedte fel, elárulva, hogy Sally Ride élete utolsó 27 évét egy másik nő, Tam O'Shaughnessy oldalán élte le. A világűrt megjárt 330 amerikai űrhajós közül ő az egyetlen, akiről immár tudni lehet homoszexualitását.

Barack Obama elnök nemzeti hősként és nagy példaképként méltatta Sally Ride-ot, aki "fiatal lányok egész nemzedékeit inspirálta arra, hogy a csillagokra törjenek". Melegszervezetek szerint óriási a jelentősége, hogy immár egy űrhajósnő is bekerült a meleg fiatalok számára példaként szolgáló nagy történelmi figurák közé, ami egyszerre segíti a melegek általános társadalmi elfogadottságát és a küszködő melegek fiatalok lelki megerősítését. "Remélem, könnyebbé teszi a melegként felnövő kölykök életét annak tudta, hogy hőseik egyike is olyan volt, mint ők" - mondta az űrhajósnő nőtestvére, az állítólag szintén meleg Bear Ride.

A fizikusi képesítésű Sally Kirsten Ride 1983. június 18-án az első amerikai nőként és 32 évesen a legfiatalabb amerikaiként jutott fel a világűrbe, a később szerencsétlenül járt Challenger űrsikló fedélzetén. Másodszor, 1984-ben is ezzel a járművel emelkedett Föld körüli pályára. Ő volt az első nő, aki kezelhette az űrsikló, a Shuttle robotkarját. Ride összesen 343 órát töltött a világűrben. Részt vett mind a Challenger, mind a Columbia űrsikló balesetének kivizsgálásában.

Sally Ride 1978-ban lépett be az amerikai űrkutatási hivatalhoz, a NASA-hoz, ahonnan 1987-ben távozott a Stanford Egyetem Nemzetközi Biztonsági és Fegyverzetellenőrzési Központjához. 1989-ben San Diegóban a Kaliforniai Egyetem fizikaprofesszora és a Kaliforniai Űrintézet igazgatója lett. Az általa 2001-ben létrehozott Sally Ride Science felsőtagozatosok és középiskolások - elsősorban lányok - szórakoztató természettudományos képzésével foglalkozott. Az első amerikai

űrhajósnő öt, gyerekeknek szóló tudományos könyv szerzője vagy társszerzője volt. 1982 és 1987 között Steve Hawley űrhajós felesége volt.

Sally Ride előtt mindössze két nő járt az űrben: a szovjet Valentyina Tyereskova (1963-ban) és honfitársa, Szvetlana Szavickaja (1982-ben).

Hatter.hu/mti

Témák